Home Woonproject Andere projecten Krijg ik een hypothecaire lening voor mijn zwembad en mijn tuinhuis?

Krijg ik een hypothecaire lening voor mijn zwembad en mijn tuinhuis?

Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: ja, maar. Want het is niet omdat het mag, dat een hypothecaire lening ook de beste oplossing is. Soms komt een verbouwingslening goedkoper uit. Het hangt ervan af hoe ambitieus je bent met dat tuinhuis en dat zwembad. Bon, hier volgt het langste antwoord!

Een hypothecaire lening dient voor onroerende goederen. Zover was je al mee. Mensen twijfelen soms of hun tuinhuis en zwembad onroerend zijn, maar dat zijn ze absoluut. Een opbouwzwembad kan je afbreken en verplaatsen, maar een ingegraven zwembad blijft liggen. En je was waarschijnlijk niet van plan om voor een plonsbadje te gaan lenen, toch?

Percenten en kosten in de weegschaal

Als je nieuwe project ambitieus genoeg is, zal het dus wel onroerend goed zijn. Bijgevolg: je kan er een hypothecaire lening voor afsluiten. Maar dat betekent ook dat de hele molen in gang schiet, inclusief het bezoekje aan de notaris en het extra papierwerk (reken maar op minstens 1.500 euro extra). De andere optie is een verbouwingslening: een soort consumentenlening die je direct kan afsluiten zonder die bijkomende kosten.

Die verbouwingslening is minder gedoe, maar ze is dan wel een stuk duurder. Waar je vandaag vaak tegen de 3 à 4% zal schurken voor een hypothecaire lening, zal het tarief voor een verbouwingslening toch rond de 4 à 5% schommelen.

Het is dus een kwestie van afwegen. Wie zware kosten moet maken en weinig spaargeld heeft, zal beter hypothecair gaan lenen. Je kan die lening ook op een langere termijn afbetalen dan eender welke consumentenlening, wat je maandelijkse leninglast ten goede komt

Het beste van twee werelden: gebruik de lening die je al hebt

Dat van die notaris hoeft niet altijd waar te zijn. Als je nog een hypothecaire lening lopen hebt voor je huis, en je hebt al flink een deel afbetaald, dan zal de bank je waarschijnlijk toestaan dat je een stuk kapitaal opnieuw opvraagt. Dan leen je dus voor het tuinhuis of het zwembad binnen de lopende lening. Een wederopname, heet dat, en dat is het beste van twee werelden. Gunstig tarief, geen notariskosten.

Nog drie weetjes om het verhaal rond te maken. Eén: voor de btw hang je er hoe dan ook aan met een zwembad of tuinhuis. Je betaalt 21% in plaats van 6% omdat de staat dit niet als een essentiële renovatie ziet, maar als verfraaiingswerken (boe!). Twee: dit verhaal staat los van bouwvergunningen. Leen dus niet voor een zwembad als je het niet mag graven! Drie: sommige banken hebben ook aparte leningen voor tuinaanleg en tuininrichting. Goed om te weten als je ook aan die golfbaan begint.

Mag het iets meer zijn?

Je hebt het misschien gemerkt: we gaven geen concrete voorbeelden over wanneer wederopname zou lukken. Dat zou ons te ver leiden in een korte blog, omdat het helemaal afhangt van jouw specifieke situatie. Maar maak een gratis afspraak en we zeggen wat voor jou voordelig is!

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download