De 3 vragen wanneer je voor de tweede keer koopt
Als je voor de tweede keer een huis koopt, zal het wel allemaal vlotter gaan zeker? Tuurlijk! Als je destijds de notariskosten of de lening verkeerd had ingeschat, dan weet je nu wel beter. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde (bak)steen.
En toch duiken er weer nieuwe vragen op. Wat is je eerste huis waard? Neem je een nieuwe hypotheek of kan je nog iets doen met de vorige? Hoe zit dat met die meeneembaarheid van registratierechten? En vooral: wat doe je eerst, kopen of verkopen?
Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een nieuwe eigen woning. Als je aan een tweede verblijf of opbrengsteigendom denkt, lees je beter dit artikel.
Vraag 1: Hoeveel is mijn eerste huis waard?
Sommige vragen veranderen nooit, of het nu je eerste, tweede of zoveelste keer is. Met name: hoeveel kan je lenen? Voor de eerste woning keek de bank naar je vaste inkomen en je spaargeld. Nu komt daar een belangrijke factor bij: de waarde van je huidige woonst. Negen kansen op tien dat die hoger is dan wat je er destijds voor hebt betaald. Onze huizenmarkt breekt elk jaar opnieuw de records van het vorige jaar en ook renovaties kunnen de verkoopprijs flink spijzen.
Als je er een bedrag op wil plakken, doe dat dan niet met de natte vinger maar met een professional. Voor een paar honderd euro komt er een schatter langs om eens objectief te kijken wat dat nieuwe dak en die warmtepomp nu eigenlijk waard zijn. Met een goede schatter verdien je die kleine investering zeker terug. Bij hypotheek.winkel kennen we ze wel, na al die jaren, dus vraag ons gerust naar de juiste persoon!
Vraag 2: Ga ik voor een nieuwe lening of een pandwissel?
Er bestaat zoiets als een pandwissel: dan behoud je dezelfde hypotheek bij dezelfde bank, maar je zet die over naar je nieuwe huis. Het voordeel is dat de notaris en de overheid dan minder kosten aanrekenen. Een pandwissel is niet gratis, maar wel een paar duizend euro goedkoper qua papierwerk dan de oude hypotheek te schrappen en een nieuwe te laten inschrijven.
Klinkt goed, maar pin je niet vast op enkel die kosten. Zeker als je naar een duurder huis verkast. De kans is dan namelijk groot dat je niet voldoende spaargeld hebt om de meerprijs te dekken voor het nieuwe huis. Omdat de bank de termijn van de lopende lening meestal niet zal aanpassen, zal je maandlast ook een stuk verhogen door het extra krediet dat je nodig hebt. En kan je dat wel aan? Als je niet graag jongleert met dat soort cijfers, vraag je het beter aan hypotheek.winkel.
Vraag 3: Wat doe ik eerst? Kopen of verkopen?
Het is en blijft een lastige afweging als je wil verhuizen. Je buikgevoel zegt waarschijnlijk dat je eerst het nieuwe huis wil kopen, dan pas het oude verkopen. Dan heb je tenminste al zeker een dak boven je hoofd! Maar dat is niet per se de slimste keuze. Als jij nog niet weet hoeveel je voor je huis krijgt, dan weet de bank het ook niet. Een bank neemt altijd het zekere voor het onzekere en geeft daarom maar een overbruggingskrediet voor 80% van de geschatte waarde.
Eerst kopen
- Je doet dit best als je redelijk zeker bent dat je de huidige woning snel kan verkopen (pakweg een appartement in hartje Antwerpen met een buitenterras).
- Je kan van je ene huis rechtstreeks verhuizen naar je tweede woning zonder te moeten zoeken naar een tijdelijke oplossing.
- Een overbruggingskrediet helpt het nieuwe huis al te financieren in afwachting van de verkoop. Let wel: beperkt tot ongeveer 80% van de waarde van je woning.
Eerst verkopen
- Je weet precies waar je aan toe bent, want de euro’s die je in de hand hebt zijn degene die je kan investeren.
- De eventuele meerprijs die je behaald hebt komt meteen mee in die rekening.
- Je voorkomt een dubbele woonlast, want je moet op geen enkel moment voor twee huizen tegelijk afbetalen.
- Je kan overeenkomen met de koper dat je nog blijft wonen tot wanneer jij naar het nieuwe huis kan. Meestal gebeurt dat met een bezettingsvergoeding. Dat is eigenlijk gewoon huur die jij betaalt om na de akte nog een bepaalde tijd te blijven waar je bent.
Hoe hak ik de knoop door?
Comme d’habitude: er is geen pasklare oplossing voor iedereen. Bespreek het eerst met ons en je wandelt met het juiste antwoord buiten, op elk van de drie vragen.
En dit is niet het volledige verhaal.
Als je ook wil investeren in een garage of in een paar hectare landbouwgrond, of als je wil weten wat zo een tweede verblijf kan opleveren aan fiscale voordelen — al die vakjes op de belastingbrief!