Blogs
De lening op 40 jaar opent deuren
Lenen op 40 jaar? Is dat er nu niet een beetje over? Dan ben je tot aan je pensioen aan het afbetalen! Tja. Maar als het alternatief is om levenslang huishuur te betalen (of om jezelf vast te zetten met een te hoge maandlast), is dat dan zoveel beter? We beantwoorden hier de meest gestelde vragen.
Eerst een belangrijke voetnoot. We hebben wel al een regering, maar nog geen nieuwe decreten. Dat wil zeggen: de regering-Diependaele heeft de goede voornemens al uitgesproken in het regeerakkoord, maar het is nog afwachten tot de concrete wetteksten alvorens alle puntjes op de i staan.
Wat verandert er in 2025?
We hebben een nieuwe Vlaamse regering. En met nieuwe koks in de keuken, komt er ook een nieuw menu. Wat weten we nu al? Waar pakt Vlaanderen mee uit, waar ligt Europa op de loer en vooral: moeten we nu onze aankoop uitstellen of niet?
Eerst een belangrijke voetnoot. We hebben wel al een regering, maar nog geen nieuwe decreten. Dat wil zeggen: de regering-Diependaele heeft de goede voornemens al uitgesproken in het regeerakkoord, maar het is nog afwachten tot de concrete wetteksten alvorens alle puntjes op de i staan.
Gezocht: ondernemers met groeiambitie
Heb je altijd al gedroomd van zelfstandig ondernemen in een sterke, groeiende sector? Bij hypotheek.winkel krijg je nu de kans om een franchisewinkel te openen in één van de vier laatste vrije gebieden in Vlaanderen: Wetteren, Halle, Antwerpen Centrum of Wilrijk.
Waarmee kunnen je ouders helpen bij een hypothecaire lening?
“Mama en papa, we gaan iets kopen!” Dat klinkt veel ouders als muziek in de oren. Anderen worden er een tikje zenuwachtig van. Ze zouden niets liever willen dan je te helpen, maar veel geld hebben ze niet op overschot. Nochtans zijn er allerlei manieren waarop ze kunnen steunen. Stuur hen misschien eens dit lijstje, en bespreek het zondag bij de koffie?
Is jouw aannemer betrouwbaar? En hoeveel voorschot mogen ze vragen?
Bouwfirma’s en aannemers vragen steeds hogere voorschotten… en steeds vaker gaan ze failliet. Die twee gegevens samen zijn weinig geruststellend voor wie gaat bouwen of verbouwen. Wil je vermijden dat jouw droomproject een nachtmerrie wordt? Hieronder een snelcursus ‘slapen op twee oren’.
2024, het jaar van de variabele rentevoet?
Wij Belgen zijn bijzonder voorzichtig met leningen aan variabele rentevoet. Zelfs wanneer we bijna zeker zijn dat de rente in de toekomst zal dalen, gaan we tóch nog voor een vaste rente (die ons duizenden euro’s meer kost). “Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht”, zo hebben we het van de bomma geleerd. Dat zou dit jaar wel eens kunnen veranderen.
Waarom vastgoed het altijd steengoed doet
Wie een beetje geld overheeft, kan er maar beter iets mee doen. Op een spaarboekje brengen je centen niet veel meer op dan onder je matras. Beleggen in aandelen is dan weer voor veel mensen te spannend. Een tussenoplossing is de staatsbon: lage opbrengst, maar 100% safe. Maar wat met vastgoed? Hoe veilig is een investering in een tweede verblijf of opbrengsteigendom?
Dag staatsbon, hallo droomwoning?
Omcirkel 4 september 2024 maar in je agenda. Dat is precies één jaar na de lancering van de hyperpopulaire staatsbon-op-één-jaar. Dan komt al het geld (plus percentje) in één smak weer op de markt. Tel die nullen maar: 22.000.000.000 euro. Miljaarde, wat moet er met al dat geld gebeuren?
Renoveren is geen kwestie van óf, maar van wanneer
Op 4 september 2024 gaat er een financiële schok door ons land. Maar liefst 22 miljard euro zal vrijkomen op de vervaldag van de staatsbon — een absoluut record. Dat is 30.000 euro (!) per gezin. Sommigen zullen dat geld naar hun spaarboekje versluizen, anderen zullen een nieuwe belegging zoeken. Maar de slimste van de drie biggetjes? Die steekt het in een energetische renovatie.
Nieuwe spelregels rond herfinanciering: een slag in het water?
Zijn de rentevoeten aan het zakken? Dat steekt. Zeker voor wie destijds aan een vaste rentevoet geleend heeft. Misschien is het dan wel interessant om je lening te herzien? Als het aan minister Dermagne ligt, betaal je binnenkort geen kosten als je daarvoor bij je eigen bank blijft. Ga je daar ook winst mee doen? Pas vraiment…
‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling
Koppelverkoop, dat wil zeggen dat je een trui koopt en daar bijvoorbeeld een tweede bij krijgt aan halve prijs. Zoiets mag in de winkel, maar het is verboden voor financiële producten. Wat daarentegen wél mag, in de wereld van banken en verzekeringen, is gebundelde verkoop.