Een huis kopen in België als Nederlander
Goesting in België? We kunnen het je niet kwalijk nemen. Wat betreft huizen kopen spreken we meestal dezelfde taal — maar zoals dat gaat: toch ook net weer niet. Hieronder benoemen we een paar van de rare woorden, en een paar voor- en nadelen om bij ons op zoek te gaan. Bonne chance!
Alles begint bij een lening in België. Om die te krijgen, zullen de meeste banken verwachten dat je je domicilie hier zal vestigen. Woon je dicht bij de grens, dan zijn ze daarin wat soepeler. Je hoeft niet letterlijk een grensbewoner te zijn, maar als je in Nederland blijft werken moet het woon-werktraject er wel haalbaar uitzien. Werk je in Friesland en wil je kopen in Brussel, dan ligt het moeilijker.
Hoe makkelijk krijg je een lening?
Tegenover elke lening staan inkomsten. Dat is in België niet anders. De meeste banken zullen je inkomen in Nederland voor 100% mee in hun berekening nemen. Uitkeringen tellen voor een bepaald percentage, tenzij ze blijvend zijn (zoals bij invaliditeit). Je hoofdinkomen zal wel best een beroepsinkomen zijn. Voor zelfstandigen ligt het moeilijker. Dat geldt al voor Belgen, maar het is nog zwaarder als Nederlander. Enkele banken willen het wel bekijken, dus vraag onze tips.
Een opbrengstpand kopen in België (om te verhuren) kan ook, maar ook hier zijn er regels die verschillen van bank tot bank. Vaak kan het enkel als je al in België woont, of er moet er op zijn minst een aantoonbare ‘link’ met ons land zijn. Je zal ook meer eigen inbreng moeten doen: reken toch op 20 tot 25% van het aankoopbedrag. Voor een eigen woning zal het trouwens meestal rond de 10% zijn die je uit eigen zak moet betalen.
Het grote verschil: wij lenen niet graag aflossingsvrij
Er is één levensgroot verschil tussen lenen in België en Nederland. Bij jullie is aflossingsvrij kopen heel normaal. Dan betaal je jarenlang enkel de rente, en het kapitaal aan het einde van de rit. In België bestaat dat systeem ook. We noemen het een eindetermijnlening of bulletkrediet. Maar nu komt de grote maar: we verlenen zulke kredieten niet graag en niet makkelijk.
De standaard bij ons is de zogenaamde mensualiteitenlening. Dat wil zeggen dat je maandelijks zowel kapitaal als rente aflost. Het maandbedrag blijft gelijk, maar je zal elke maand geleidelijk meer kapitaal en minder van de intrest betalen. De verhouding staat in de ‘aflossingstabel’. (Vlaamse vocabulaire? Score!) In ieder geval, op het einde van de looptijd van de lening is de woning helemaal betaald.
Een grote smak geld betalen na vele jaren, dat is ook een mogelijkheid — vandaar ook we noemen dat een bulletkrediet. Er zijn twee banken waar je 30% van de waarde van het huis aflossingsvrij kan lenen en 70% op zijn Belgisch, in mensualiteiten. Op het einde van de rit betaal je dus nog een derde van je geleende bedrag in één keer af.
Elk nadeel heeft zijn voordeel
Fijn om te weten is dat je, als je blijft werken in Nederland en er netjes belastingen betaalt, je nog kan genieten van je rente-aftrek. Belgen zijn daar jaloers op, want wij hebben onze ‘woonbonus’ onlangs op de schop gedaan. Ook een deel van de kosten koper kan je inbrengen in je Nederlandse inkomstenbelasting.
Helaas pindakaas, die extra kosten liggen wel veel hoger in België. Ze hangen af van het gewest waarin je koopt (Vlaanderen, Wallonië of Brussel), maar je zal er als Nederlander altijd van schrikken. Zo betalen we in Vlaanderen standaard voor een gezinswoning 3% aankooprecht of registratiebelasting aan de overheid. Daar komen ook nog notariskosten bij. Het zijn bedragen die je trouwens niet mee kan opnemen in de lening.
Van nadeel terug naar voordeel: je krijgt bij ons gewoon meer waar voor je geld. Een vrijstaande woning met tuin kost in Nederland een arm en een been, maar in België valt dat veel beter mee. Scroll maar eens door Immoweb of Zimmo, dat zijn de kanalen die wij ook vaakst gebruiken of kom langs en dan geven wij je wat tips rond hoe je best je zoektocht start. De typisch Belgische ruimtelijke ordening (of het gebrek daaraan) heeft zo zijn mooie kanten.
Hallo, spreek ik met een Belg?
Je las het al: de voorwaarden verschillen van bank tot bank. Bij hypotheek.winkel hebben we ze allemaal met mekaar vergeleken. Zoek gerust een kantoor dicht bij de grens of in Antwerpen of Brussel, daar zitten onze experts die wel al vaker een Nederlander aan de lijn kregen. Of maak gewoon een afspraak via videogesprek. Tot snel! (En ja, ‘t is gratis.)
Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?
Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.