Home Woonproject Andere projecten Lenen voor cohousing is makkelijker dan iedereen denkt

Lenen voor cohousing is makkelijker dan iedereen denkt

Cohousing, daarbij denken je ouders waarschijnlijk aan flower power, macrobiotische broccoli en vrije liefde. Leg hen maar uit dat dit 21ste-eeuws is. Samenhuizen is vandaag een duurzame of betaalbare oplossing in een dure en verzadigde markt, vaak met een lap groen erbij die je nergens anders meer vindt. Maar hoe zit dat dan als je gedeeld wil lenen? Dat is simpel, maar nog niet alle banken zijn mee.

Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over samenhuizen of cohousing. Er zijn ook andere vormen van woningdelen, zoals de kangoeroewoning (met inwonende familie), de zorgwoning (met een huisgenoot die hulp nodig heeft) en de leefgemeenschap (waarbij je quasi alles deelt, zoals in een kazerne of klooster). Cohousing is die specifieke vorm van wonen waarbij iedereen wel een eigen voordeur heeft, maar één of meerdere ruimtes deelt. Een gedeelde tuin of binnenkoer hoort ook vaak bij het plaatje.

Een appartement, maar dan niet in de lucht

Het zijn precies die gedeelde ruimtes waardoor sommige bankiers eens achterover leunen en diep zuchten. Hoe doe je dat, als er een polyvalente ruimte is die voor feesten gebruikt kan worden? Van wie is die dan? Dat zal toch eens door de juridische dienst bekeken moeten worden… Kredietgevers zijn wel gewend aan appartementsgebouwen waarbij de lift en de gang in een gemeenschappelijk deel zitten, maar niet meer dan dat.

Nochtans is het wél zo simpel. Net zoals er bij appartementsgebouwen een vereniging van mede-eigenaars (VME) bestaat die de gemeenschappelijke delen bezit, heb je ook een VME in een cohousingproject. Alleen gaat het nu niet om de lift, de trap en de parking, maar om pakweg de refter van een oude school of een pakhuis van een voormalige fabriek. Dat verandert niets aan het principe: sommige delen zijn privé, andere zitten in mede-eigendom. Voilà.

Van hippies tot yuppies

Er hangen wel wat voordelen aan vast, aan dat cohousen. Je kan vaak groter wonen en er is altijd een babysit in de buurt. Sommige samenhuizers delen ook een droogkast, een wasmachine of grasmachine die anders toch maar plaats inneemt en grotendeels niets staat te doen. Anderen gaan nog verder met een polyvalente ruimte voor feesten, of ze verhuren een deel van het gebouw als vakantieverblijf voor extra inkomsten.

Natuurlijk zal je wel duidelijke afspraken moeten maken wélke delen gemeenschappelijk zijn, waarvoor die mogen dienen en hoe je ze zal verzekeren. Begrijp ons dus niet verkeerd: samenhuizen vraagt wel degelijk een ferme voorbereiding. Heel wat vrolijke projecten draaien al in de soep nog voor ze goed en wel begonnen zijn. Dat van die goede rekeningen en goede vrienden, weet je wel. Daarom bestaan er ook verenigingen zoals samenhuizen.be die de zaak wat stroomlijnen. Maar met de hypothecaire lening heeft dat op zich dus niets te maken.

Weet wat je waard bent

Om nog een ballonnetje te doorprikken: samenhuizen is niet altijd goedkoop. Het zijn vaak uitzonderlijke projecten op uitzonderlijke plekken, dat zeker, maar dat betekent niet dat je er weinig voor betaalt. Wil je op de volgende groepsvergadering weten wat jij écht kan bijdragen alvorens je een bod doet? Kom dan eerst langs bij hypotheek.winkel

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download