Leuk, een huis kopen! Maar wat als afbetaling misloopt?
Vermijd kleine en grote drama’s: hier zijn drie oplossingen voor wanneer het misloopt met de aankoop van je huis.
Regels zijn soms een lastpak, maar er zijn momenten waarop de wetgeving je uit de penarie kan helpen wanneer het echt nodig is. Want wat doe je — behalve schietgebedjes prevelen — als je een huis gekocht hebt en het echt misloopt? In tijden van tegenspoed: vertrouw op het wetboek.
Help, mijn partner is overleden
Worstcasescenario’s zijn niet de leukste vorm van fantaseren, zoveel is zeker. Maar het is wel nuttig om bij zo’n grote aankoop als die van een woning op voorhand even uit te zoeken hoe je je financiën regelt als je partner overlijdt.
De veiligste optie is een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Het principe is eenvoudig: in ruil voor een maandelijks bedrag zal de verzekeraar het resterende bedrag van jouw partner op zich nemen.
Er zijn verschillende opties als je zo’n verzekering afsluit. Zo kun je kiezen hoe lang de looptijd is. Je kunt het hele bedrag in één keer betalen of het spreiden over verschillende jaren, net zoals je kunt kiezen hoeveel van het geleende bedrag gedekt wordt door je polis.
Let op: zo’n verzekering sluit je als koppel af. Dat wil zeggen dat je met een verzekering voor 100% in feite elk voor 50% van het leenbedrag gedekt bent. Speel je liever op safe, dan kun je natuurlijk het percentage verhogen. 200% en al je financiële zorgen zijn van de baan.
Help, ik ben mijn job kwijt
Net zoals er voor alles een app bestaat, bestaat er voor elke mogelijke ellendige situatie een verzekering. En gelukkig maar, want wat doe je als je van de ene dag op de andere zonder job zit, terwijl je wel maandelijks je hypothecaire lening moet afbetalen?
Een verzekering voor gewaarborgd wonen behoedt je voor dit soort onheil en is bovendien helemaal gratis. Mocht het mislopen, dan neemt je verzekeraar gewoon je lening van je over. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan verbonden.
Help, ik word ziek en kan niet meer werken
Ook als je ziek bent en daardoor je job en dus je inkomen verliest, kun je terugvallen op een vangnet in de vorm van een verzekering voor gewaarborgd wonen. Op die manier ben je zeker van een dak boven je hoofd en kun je je volledig concentreren op je herstel. Net als wanneer je je job door omstandigheden kwijtraakt, is deze verzekering gratis.
Help, we gaan uit elkaar
Als er één netelige situatie is die je best op voorhand incalculeert, dan is het wel uit elkaar gaan. Zet op voorhand de scenario’s op papier, dat bespaart je een hoop kopzorgen nadien. Regel één: beslis niet overhaast.
De keuze gaat meestal tussen samen verkopen, als niemand in het huis wil blijven, of uitkopen, waarbij degene die blijft de ander uitkoopt en dus het bedrag dat die eerste al betaald heeft, integraal terugbetaalt. Let op, het gaat hier niet om het aankoopbedrag. Op het moment dat er uitgekocht wordt, wordt het te betalen bedrag berekend op de huidige waarde van het huis.
Als de hypothecaire lening nog niet afbetaald is, dien je die bovendien over te nemen van je partner.
De inboedel moet je overigens ook verdelen. Afhankelijk van of je getrouwd bent of wettelijk of feitelijk samenwonend, zal je tot het laatste theelichtje alles netjes moeten verdelen.
Hier vind je al onze simulatietools
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.