De schuldsaldoverzekering en het recht om vergeten te worden
Het zal je maar overkomen. Je bent de strijd tegen kanker aangegaan en je hebt die gewonnen. Jaren later wil je lenen voor een huis, maar krijg je te horen dat je veel meer moet betalen voor een verzekering. De dokter heeft je genezen verklaard, maar de verzekeraar weet blijkbaar wel beter. Dat is tot vandaag soms de wrange realiteit in België. Gelukkig bestaat ook het ‘recht om vergeten te worden’ en dat zal sneller gaan vanaf 2023.
Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, komen daar een aantal verzekeringen bij kijken. De schuldsaldoverzekering is bijvoorbeeld redelijk standaard. Die verzekering dekt (een deel van) het geleende kapitaal wanneer een van de verzekerden zou overlijden. Noem het gerust een levensverzekering op de lening voor je huis.
De dubbele prijs van een zware ziekte
De kostprijs voor die verzekering hangt af van het geleende bedrag, je leeftijd, je rookgedrag, maar ook je medische verleden. Natuurlijk telt een griepje of verkoudheid niet mee als ‘medisch verleden’, maar zware aandoeningen wel. Wie kanker kreeg of chronisch ziek is, betaalt vandaag nog tien jaar lang een hogere premie of krijgt in het ergste geval gewoon géén verzekering.
Dat is oneerlijk. In veel gevallen ben je volledig genezen verklaard of is je ziekte al jaren stabiel, waardoor die verzekering onterecht zoveel duurder is. Sinds 2020 bestaat daarom het ‘recht om vergeten te worden’ door verzekeraars. De maatregel maakt de schuldsaldoverzekering toegankelijker voor wie al lang genezen is of wie aan een chronische ziekte lijdt die onder controle is. Vanaf 2023 zal je nog sneller ‘vergeten’ worden.
Wanneer kan ik vergeten worden?
De termijn om vergeten te worden verkort vanaf 1 januari 2023 van tien jaar naar vijf jaar voor iedereen die de diagnose kreeg toen ze jonger dan 21 jaar waren. Voor mensen die na de leeftijd van 21 kanker kregen, wordt de termijn eerst ingekort tot acht jaar. Maar vanaf 2025 telt ook voor hen de periode van vijf jaar.
Na die tijd mag de verzekeraar dus geen rekening meer houden met je verleden. Met andere woorden: hij mag dan geen extra premie meer aanrekenen, laat staan de verzekering weigeren. De termijn loopt vanaf de eerste dag na de behandeling met chirurgie, radiotherapie of chemotherapie en je mag niet meer hervallen zijn.
Het zijn nog steeds harde regels, maar we mogen al blij zijn dat dit recht bestaat. Zeker als je weet dat je ook moeilijker aan een hypothecaire lening geraakt als je géén schuldsaldoverzekering hebt (lees: dan kan je gewoon geen huis kopen). Voor bepaalde ziekten is de termijn ook korter. Dan krijg je al het ‘recht om vergeten te worden’ na minder dan vijf jaar. Om de zoveel tijd zullen experts de lijst herbekijken en misschien uitbreiden.
Let wel: de regeling geldt enkel op schuldsaldoverzekeringen voor het kopen of (ver)bouwen van de enige en eigen woning of bij een professioneel krediet. Dus niet voor een tweede of derde aankoop.
Wat bij chronische ziekten?
Wie chronisch ziek is, betaalt extra voor de schuldsaldoverzekering. Dat blijft zo, maar de meerkost wordt in de toekomst wel beperkt. Bovenop het normale tarief betaal je nog maximum 1,25 keer hetzelfde bedrag erbij. Als de verzekeraar nog een hogere premie wil, dan zal dat niet meer op jouw kosten zijn. Als deze lijst Latijn voor je is, vraag dan eerst aan je huisarts in welk vakje jouw ziekte thuishoort. Hopelijk komt het niet zover, maar als de verzekeraar en je dokter toch nog van mening verschillen, dan komt het opvolgingsbureau gratis tussenbeide.
Wil je weten hoeveel een schuldsaldoverzekering kost? Kan het ook zonder? En is die bij alle verzekeraars even duur? Je hoeft het internet niet af te schuimen, maak een afspraak bij een hypotheek.winkel in je buurt.
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.