Toch wel, een schuldsaldoverzekering kan je wél inbrengen in de belastingen
De schuldsaldoverzekering (SSV) is een verzekering die je er best bijneemt wanneer je een lening afsluit. Je beschermt er je partner of je nabestaanden mee, wanneer het noodlot toeslaat. Maar goedkoop is deze ‘hypothecaire levensverzekering’ niet. Wat weinig mensen weten, is dat je wel de kosten kan drukken via je belastingformulier.
Wat wij, Jan en Jeanne met de pet, wel weten: dat we de schuldsaldoverzekering vroeger mochten invullen op de fiscale aftrekpost van de woonbonus. Aftrekpost, dat wil zeggen dat de overheid een deel van de kosten terugbetaalt door ze af te trekken van onze belastingen. Op het juiste vakje van ons aangifteformulier vulden we zowel onze maandelijkse aflossingen in als de premie van onze SSV. Maar die woonbonus is eind 2019 weggevallen. Sindsdien betalen bijna alle nieuwe huiseigenaars de volle pot voor de schuldsaldoverzekering. En dat is onterecht.
Ander vakje: pensioensparen!
Er zijn namelijk nog twee ‘korven’ waar je de premie van de SSV kan invullen: het Federale Lange Termijnsparen (vak IX) en het Pensioensparen (vak X). We kunnen kort zijn bij de korf van het Federale Lange Termijnsparen: die is enkel geschikt voor de premies van de schuldsaldoverzekering als ze slaan op een tweede woning of een opbrengstpand. Dus niet van toepassing voor wie een eigen huis koopt.
Rest dus nog de korf van pensioensparen. Die kennen we allemaal om wat bij te sparen voor onze ouwe dag. Maar — what’s in a name? — hier mag dus ook de premie van een schuldsaldoverzekering in. De grootte van de korf is momenteel 990 euro per belastingplichtige (inkomstenjaar 2022). En elke euro die je kan invullen in deze korf brengt bijna 33% belastingvoordeel op. Niet mis, toch?
Wie niet vraagt, niet wint
Pas op, je moet dat wel laten weten aan de makelaar op het moment dat je de schuldsaldoverzekering bespreekt. Spontaan gaan ze er niet altijd aan denken. De makelaar moet dat woordje pensioensparen opnemen in het aanvraagformulier voor de polis. En nadat de verzekering is afgesloten krijg jij, voor elk jaar waarin je de premies betaalt, een fiscaal attest met daarop het bedrag om in dat bewuste ‘vak X – Pensioensparen’ in te vullen.
Voor de volledigheid moeten we trouwens zeggen dat het belastingvoordeel nu groter is dan destijds met de woonbonus. De woonbonus-korf van maximum 2.280 euro per jaar was namelijk meestal opgevuld met onze maandelijkse afbetalingen. Je vulde de kost van de schuldsaldoverzekering-premies toen wel in, maar het had geen extra effect meer op de belastingkorting. De kost van je lening was al meer dan genoeg.
Blijven sparen, maar het moet niet allemaal tegelijk
En mijn pensioensparen dan? Moet ik daar dan mee stoppen? Nee hoor. Maar als je het beste fiscale voordeel wil halen, op lange termijn, kan je beter éérst een paar jaar de korf vullen met je schuldsaldoverzekering en daarna maximaal 990 euro per jaar bijeensparen voor je pensioen. Dan heb je er alles uitgehaald dat erin zit. Fiscale optimalisatie, heet dat, en we leggen hier uit waarom. Het is de nobele kunst der Belgen, en het is allemaal 100% wettelijk. Niet alles past in een blog, maar bij hypotheek.winkel kunnen we nog een kleine twist toevoegen om het fiscale voordeel nog iets groter te maken. Vraag er ons naar!
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.