Tweede verblijf in het buitenland
Bij een hypothecaire lening is je huis de garantie voor de bank. Als jij de lening niet kan afbetalen, hebben zij een stok achter de deur om (in een rampscenario) je huis te verkopen. Maar hoe zit dat als je een huisje in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië wil kopen?
Optie 1: lenen bij ons in België
Een Belgische bank zal je huis in het buitenland niet als waarborg willen nemen. Dat is te ver van hun bed. Je zal dus een hypotheek moeten nemen op je huis in België. Dat kan spannend worden als je nog een grote lening openstaan hebt. Je zal dan veel minder kunnen lenen, tenzij je huis al grotendeels van jou is.
Concreet: met zo een hypotheek ‘in tweede rang’ zal je normaal enkel kunnen lenen wat je al afbetaald hebt. Meer niet. Tenzij… er zijn nog opties, maar daarover spreek je best eens met ons.
Optie 2: lenen in het buitenland
Passeer je via een buitenlandse bank, dan heeft die bank geen moeite om de waarborg te vestigen op het buitenlandse pand. Maar daar zal het probleem liggen bij de inkomsten. Als je enkel inkomsten hebt in België, zijn die vanuit het buitenland niet ‘beslagbaar’ als het fout loopt. Dat zien bankiers niet graag. Je kredietaanvraag in een ander land zal dus alleen lukken als je er ook geld verdient.
Ook goed om weten
- Welke landen? De meeste banken aanvaarden een aankoop in de Europese Economische Ruimte. Dat zijn alle landen van de EU plus Noorwegen en IJsland (en Liechtenstein voor de miljonairs). Met onze buurlanden, Spanje, Italië en Portugal zal je bank meer op zijn gemak zijn. Ze kennen het daar al een beetje.
- Ook voor nieuwbouw? Neen, dat is een lastige. Een bank moet namelijk de bouwfacturen kunnen opvolgen, en begin er maar eens aan in het Grieks of Portugees. Ook verbouwingen zullen moeilijk te financieren zijn.
- En het papierwerk? De bank wil snappen wat je koopt. Concreet zal een verkoopovereenkomst in het Frans of Engels geen probleem zijn. Voor andere talen zal je een beëdigd vertaler moeten inschakelen.
- Notaris hier of daar? Allebei, als je hier leent. Ook dat is een kwestie van communicatie: de bank zal het geld storten aan een Belgische notaris die dan doorstort aan een collega in het buitenland.
40.000 euro extra? Via hypotheek.winkel kan je altijd meer. Bijvoorbeeld toch wat extra lenen voor een verbouwing in het buitenland. Dat geld zou je ook kunnen gebruiken om je appartement aan de Costa Del Sol te bemeubelen.
Afspreken is meer weten!
Wederopname bij dezelfde bank? Herfinanciering bij een andere? Hypotheek in tweede rang of hypothecair mandaat? Voor jou is het misschien Latijn, voor ons dagelijkse kost. Maak een afspraak en we dromen mee over het buitenland.
En dit is niet het volledige verhaal.
Als je ook wil investeren in een garage of in een paar hectare landbouwgrond, of als je wil weten wat zo een tweede verblijf kan opleveren aan fiscale voordelen — al die vakjes op de belastingbrief! — spreek je best eens met onze experts.