Home Simulatie Rentebarometer

Rentebarometer

Stijgt of daalt de rente vandaag? Geen idee! Het is te zeggen: daar is niet één antwoord op. Het hangt namelijk af van jouw situatie. Kies je voor vast of variabel, op hoeveel jaar wil je lenen, hoeveel spaargeld kan je inbrengen? Op basis daarvan geeft onze rentebarometer een gemiddelde van de huidige rente. En je ziet er meteen bij of die in stijgende of dalende lijn zit.

We beginnen met een vingertje in de lucht: rentevoeten zijn niet alles. De prijs-kwaliteitverhouding van een lening hangt vaak af van extra voorwaarden van de bank. Zeker de bijkomende verzekeringen kunnen duizenden euro’s verschil betekenen. Ga dus niet enkel af op dat percentje!

Bedrag

Welk bedrag wens je te ontlenen

EPC

Wat is de huidige EPC waarde

Opgelet: Energetische renovatie tot ≤ 400 (Label D) verplicht!

Leningtype

Welk type lening wens je te nemen

Looptijd

Quotiteit

De verhouding tussen het bedrag van jouw hypothecaire lening en de waarde van je woning.

Uw rente

x.xx%
+ x,xx% laatste x jaar
+ x,xx% lening van x over y jaar

Periodiek renteverloop

Chart image for print

Quotiteit

De quotiteit is de verhouding tussen het bedrag dat je wil ontlenen en de waarde van de woning. Hoe lager deze verhouding, hoe liever de bank je zal zien komen — en hoe lager de rentevoet die jij zal krijgen. Een lage quotiteit betekent natuurlijk wel dat je meer eigen spaargeld moet kunnen investeren.

Een rekenvoorbeeld:

  • Aankoopprijs woning: 350.000 euro
  • Gevraagde lening: 300.000 euro
  • Quotiteit = 300.000 / 350.000 = 0,86 * 100 = 86%
    => Je kiest in dit geval voor de optie 81-90

Zo werkt onze rentebarometer

Het handige van een rentebarometer is wel dat je een gemiddelde ziet en vooral dat je met een aantal factoren kan schuiven om te zien wat het effect is. Lenen op 10 jaar zal bijvoorbeeld een lagere rentevoet opleveren dan lenen op 25 jaar, maar je maandlast is dan natuurlijk veel hoger. Ook de quotiteit is belangrijk voor de banken: het aandeel dat je wil ontlenen tegenover het spaargeld dat je zelf kan inbrengen.

De machinerie achter zo een rentebarometer is niet niks. We voeren achter de schermen namelijk continu de voorwaarden in van 25 banken, elke dag opnieuw. De databank overloopt de meest courante kredietgevers voor jouw soort lening, en daar nemen we een gemiddelde van. Uitschieters rekenen we niet mee (zoals een bank die de rente opdrijft omdat ze tijdelijk minder leningen willen afsluiten).

Drie redenen om deze rentebarometer te gebruiken

Dit is niet de eerste rentebarometer — maar als we zo onbescheiden mogen zijn: het is waarschijnlijk wel de beste. Waarom? Drie redenen.

  1. Onze rentebarometer is up-to-date. Een databank werkt met cijfers, maar je hebt mankracht nodig om die correct te verzamelen én te interpreteren. Daarvoor hebben wij de experts aan boord. Het is nu eenmaal onze job om de markt op dagbasis te volgen — anders vinden wij niet de beste lening voor jou. We zitten dus aan de bron.
  2. Door de uitschieters weg te filteren, geven we een beter beeld. Soms lezen we in de media berichten over de gemiddelde rentevoet die daalt, terwijl de markt net de omgekeerde richting uitgaat. Soms slaan dus zelfs financiële experts de bal mis, omdat ze alle banken en alle situaties op één hoop gooien. Daarmee weet je alles en niks tegelijk.
  3. We houden rekening met de energiescore van je huis. Dat doen de banken namelijk ook. Een slecht geïsoleerd huis zal snel in waarde dalen, en daarom krijg je minder goede voorwaarden. Reken maar dat het in de toekomst nog zwaarder zal doorwegen.

Eén reden om toch een afspraak te maken

Zoals gezegd, rentevoeten zijn niet alles. Zie het resultaat van de rentebarometer daarom als de buienradar: een waardevolle app, maar je kijkt toch ook eens uit het raam om te zien of het regent. Om de beste lening te vinden, ben je ook altijd beter af met persoonlijk advies. Daarvoor zitten we nog altijd klaar.