Home Simulatie Aflossingstabel

Aflossingstabel

Hoeveel per maand? Dat is de ene vraag die overblijft wanneer je eindelijk je lening gaat afsluiten. Bij de typische ‘mensualiteitenlening’ — en dat zijn bijna alle hypothecaire leningen — betaal je elke maand evenveel. Maar hoeveel schuld heb je nog na een paar jaar? En wat ben je precies aan het betalen? Dat zie je in de aflossingstabel.

Aflossing: elke maand evenveel, maar niet voor hetzelfde

De aflossingstabel toont een paar cijfers:

Maand: hoe lang je lening al loopt.
Afbetaling: wat je elke maand betaalt.
Kapitaal: het gedeelte dat echt naar je huis gaat.
Intrest: het gedeelte dat je aan de bank betaalt (de kosten voor de lening).
Kapitaal saldo: hoeveel openstaande schuld je nog hebt. Als dat bedrag op 0 staat, is het huis helemaal afbetaald.

De verhouding tussen kapitaal en intrest zie je veranderen in de aflossingstabel. Hoe langer je aan het lenen bent, hoe minder intrest je betaalt. Daar zit een ingewikkelde wiskundige formule achter, maar het komt erop neer dat de bank alleen intrest mag heffen op de openstaande schuld. En die wordt natuurlijk altijd kleiner.

Bedrag

Formule

Rentevoet (jaarlijks)

%

Looptijd

Start lening


Altijd de beste hypothecaire lening?

Op de hoogte gehouden worden wanneer je kan besparen op je lening?
Laat hier je gegevens achter en wij contacteren je wanneer herfinancieren interessant is voor jouw situatie.

Uw simulatie

Op basis van uw gegevens betaalt u:

x.xx% per maand
+ x,xx% totale interesten
+ x,xx% totaal te betalen aan de bank
Kies uw scenario
Weergave stijl

Aflossingstabel

Jaar
Maand
Saldo
Kapitaal
Interest
Mensualiteit
Rente

Aflossingsgrafiek

Chart image for print

Floor / Cap in mensentaal

Bij een hypothecaire lening met variabele rentevoet kan de bank bij elke herzieningstermijn je rentevoet verhogen of verlagen met een waarde tussen 0% en je rentevoet. Deze waardes noemen we floor (maximale daling per herzieningsperiode) en cap (maximale stijging per herzieningsperiode).

In België bepaald de wet de rentevoet van een hypothecaire lening over de volledige termijn maximaal mag verdubbelen of halveren. Met andere woorden: is je rentevoet 3% dan kan deze in totaliteit maximaal 3% zakken (maar niet onder nul). Tevens kan hij ook maximaal 3% stijgen (verdubbelen dus). Zijn je floor en cap bijvoorbeeld maar 1% dan kan je tijdens je herzieningen driemaal een verhoging hebben om zo tot de maximale verhoging van 3% uit te komen. Zijn je floor en cap bijvoorbeeld 3% dan kan je dus in het slechtste geval maar 1 herziening hebben, want dan zit je reeds op die wettelijk vastgelegde maximale dubbele rentevoet.

In de floor/cap velden geef je die maximale verhoging/verlaging in, dus tussen 0 en 3% in het voorbeeld. Deze hoeven ook niet gelijk te zijn, je floor kan bijvoorbeeld 1% zijn en je cap 3%.

Banken afficheren soms hogere waardes, die onder bepaalde omstandigheden kunnen voorvallen. Ook deze kan je ingeven, bijvoorbeeld 4%. Indien je aangeeft dat je op de hoogte wenst te blijven houden we hier rekening mee. Echter zal bij de berekening van de tabel en de grafiek rekening gehouden worden met de maximaal wettelijk toegestane waarde.


Geef aan in welke maand je jouw hypothecaire lening wenst te starten of wanneer deze gestart is.
Zo kunnen we beter analyseren wanneer herfinancieren interessant is voor jouw situatie.


Aflossingstabel

De aflossingstabel als besparing inzetten?

Wie al een lening aan het afbetalen is, kan hier ook nog eens het geleende bedrag en de intrestvoet ingeven. Het zou wel eens kunnen dat je al een paar jaar te veel aan het betalen bent.

Laat je gegevens achter, en wij kunnen je signaleren of — en wanneer — je met een herfinanciering duizenden euro’s kan besparen. Dat doen we ook als je geen klant bent bij hypotheek.winkel! De nieuwe aflossingstabel krijg je dan van ons.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet