Moet ik een schuldsaldoverzekering nemen bij een consumentenkrediet?
De schuldsaldoverzekering, dat is een klassieker bij hypothecaire leningen. Wanneer jij overlijdt, dan moet jouw partner of familie niet meer (volledig) voor je lopende lening opdraaien. Hetzelfde systeem bestaat ook bij consumentenkredieten. Better safe than sorry? Ja, maar bij sommige praktijken zijn toch een paar joekels van vraagtekens te plaatsen…
Op zich is een levensverzekering — want dat is die schuldsaldoverzekering (SSV) eigenlijk — altijd een geruststelling. Als jou het ergste overkomt, hebben jouw nabestaanden minder zorgen. Maar kijk toch ook eens naar de feiten. Amper bij 0,1% van alle leningen moet de SSV aangesproken worden. Dat is één kans op de duizend. En dan moet je toch ook de vraag stellen: hoeveel betaal ik hiervoor?
De schuldsaldoverzekering is beter voor de verkoper dan voor jou
Laat ons eens de twee vergelijken: een SSV bij een hypothecaire lening en een SSV bij een consumentenkrediet.
- Bij een hypothecaire lening betaal je de SSV meestal in maand- of jaarpremies, in kleine beetjes dus. Voor een consumentenkrediet is het altijd boter bij de vis: je moet onmiddellijk het hele bedrag (de eenmalige premie of ‘koopsom’) betalen.
- De tussenpersoon zal je daarom vaak aanbieden om de SSV gewoon mee op te nemen in het bedrag van het consumentenkrediet. Je leent dan mee voor de verzekering. Handig, want dan voel je minder dat je zonet iets betaald hebt. Ah ja, maar je betaalt er de komende tijd wel ook intrest op…
- Bovendien krijgt het leenkantoor of de zelfstandige makelaar een commissie op de SSV. En die commissie bij een consumentenkrediet is soms waanzinnig hoog. Het wettelijke maximum is 40%. Dat is op het randje van crimineel. Stel dat jij 1.000 euro voor die verzekering betaalt, dan gaat daar 400 euro van rechtstreeks naar de tussenpersoon. Geen wonder dat die het met plezier aanbiedt!
- Als je een SSV afsluit bij de aankoop van een woning, en je doet dat bij dezelfde bank als waar je de lening tekent, dan krijg je vaak een korting op de intrestvoet. Niets daarvan bij een consumentenkrediet.
Zeg neen tegen de piraten!
Willen we nu carrément zeggen dat je nooit een SSV moet afsluiten bij een energielening of een renovatielening? Nee hoor, soms is het echt zinvol. Maar zorg dat je de voorwaarden kent. En trouwens: je kan ook perfect extern een SSV bij jouw lening afsluiten, bij een gespecialiseerde maatschappij in plaats van een leenkantoor. Als je twijfelt, vraag het dan aan ons. Wij hebben alleen betrouwbare partners in ons adresboekje.