5 gouden tips bij een consumentenkrediet
Een hypothecaire lening is geen simpele zaak. We hebben er al een hele website over volgeschreven. Maar hoe zit dat met een consumentenkrediet? Dat kan je ook perfect gebruiken voor een nieuwe badkamer of een nieuw dak. Wat zijn daar de gouden tips en de addertjes onder het gras?
Kort samengevat: een consumentenkrediet voor een onroerend doel is duurder maar eenvoudiger dan een hypothecaire lening. Er is geen sprake van compromissen, aktes die moeten verlijden, notariskosten… Het contract voor de lening is meestal heel duidelijk. Je leent zoveel geld op zoveel maand en betaalt zoveel intrest. Er zijn zelfs weinig verschillen tussen de banken onderling, zolang je binnen hetzelfde type lening blijft. Toch zijn er een paar tips waar je ferm voordeel mee kan doen.
1. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar
Er zijn veel aanbieders van consumentenkredieten, ook online. Hoe meer uitroeptekens ze gebruiken en hoe spectaculairder hun beloftes, hoe minder je ze moet vertrouwen. Sommige spelers bouwen luchtkastelen rond hun voorwaarden, terwijl die eigenlijk heel simpel zijn. Zorg dat je perfect weet hoeveel je leent, hoeveel je per maand moet betalen en aan welke intrestvoet. Goeie kredietgevers zijn daar 100% transparant over. Twijfels? Check het eens bij ons.
2. Zeg waarvoor het geld dient
De kost van een consumentenkrediet hangt af van het doel. Leen je voor een studie, een auto of een warmtepomp? Dat zal telkens aan een ander tarief zijn. En nu komt het: renovatieleningen en energiekredieten zijn relatief goedkoop. Daarom is het altijd in jouw voordeel dat je het onroerend doel specifiek zo benoemt. (Bovendien is het soms mogelijk om een consumentenkrediet later onder te brengen bij een hypothecaire lening. Ook dat zal alleen lukken als het doel duidelijk in het leencontract staat.)
Er bestaan ook leningen voor alle doelen. Maar die “totale vrijheid om je geld uit te geven zoals je zelf wil” betekent altijd dat je meer intrest moet betalen. En schrik niet, dat kan oplopen tot 15% of meer! Sommige maffieuze makelaars zijn enkel gemotiveerd door de commissie die ze daar zelf op krijgen. Niet naar luisteren dus — ga liever voor iemand die je ook zal zeggen wanneer het niet verstandig is om te lenen. Zoals hypotheek.winkel.
3. Leen niet voor een lening
Als het lastig wordt om verschillende leningen tegelijk af te betalen, kan men aanbieden om ze samen te voegen in één lening. Met het opgetelde bedrag kom je dan soms in een hogere schijf en zo kan je de maandlast verlagen. Zogezegd koop je dus tijd… een beetje extra comfort… Een centralisatie, heet dat. Dat is gevaarlijk. Want wie verschillende leningen op afbetaling combineert, geraakt makkelijk in een neerwaartse spiraal. Sorry dat we het moeten blijven herhalen, maar geld lenen kost altijd geld. En op den duur spant de strop rond je nek altijd strakker.
4. Let op met de schuldsaldoverzekering
Er zijn niet zo veel achterpoortjes waar een bankier of een makelaar gebruik van kan maken om er zelf beter van te worden. Behalve de schuldsaldoverzekering. Dat is een soort van levensverzekering bij een lening, die zowel bestaat voor een hypothecaire lening als voor een consumentenkrediet. Als je sterft, hoeft je partner of familie niet meer alles verder te betalen. Geen slecht idee, MAAR vaak veel te duur. Daar bestaan zo veel wanpraktijken rond, dat we er zelfs een aparte blog aan gewijd hebben.
Maar hoe vind ik nu de beste lening?
We heten hypotheek.winkel, maar regelen niet alleen de beste hypotheek. Ook voor consumentenkredieten kan je bij ons terecht. En geloof ons, wij weten met wie we in zee gaan. Maak een afspraak en we kiezen samen met jou, zonder extra kosten