Onderhandelen bij aankoop huis
Leuk, op huizenjacht trekken. Maar ook best vermoeiend om wat te vinden dat elk item op je lange to do lijst afvinkt. Maar dan – bam! – word je verliefd en ga je bieden. Natuurlijk wil je niet te veel betalen, maar hoe hou je dat bonkend hart in je keel onder controle?
De 7 geboden voor koelbloedig bieden
Bieden is een kunst, en zoals bij elke kunst zijn er regels. Om je van de bibber af te helpen als je straks een bod uitbrengt op je droomplek, hebben we al onze ervaring even bij elkaar geharkt en onze zeven beste tips even op een rij gezet. Volg deze geboden en nimmer zult gij worden overboden!
1. Gij zult weten hoeveel gij kunt lenen
Dromen mag, tijd verliezen is iets anders. Pas wanneer je zeker weet hoeveel je kan lenen, kan je op zoek in de juiste budgetcategorie. Je berekent gemakkelijk hoeveel je kan lenen met onze rekentool. Of kom gerust langs, zo ben je 100% zeker! We vertellen je precies hoe ver je kan springen en hoe groot je dat droomhuis mag dromen.
2. Gij zult u aan de maximumprijs houden
Leg jezelf van in het begin een maximumprijs op en ga daar niet over. No matter what. Niets te maren, je wil echt wel waken over je levenskwaliteit voor de komende twintig jaar. Want wat voor nut heeft het om in een paleis te wonen als je geen budget meer over hebt om pakweg de kraan te herstellen of eens op vakantie te gaan?
3. Gij zult pokeren
Bieden is onderhandelen. Leg niet meteen al je kaarten op tafel, want er vallen altijd koopjes te doen. Wie weet zit de verkoper in geldnood — een goede reden voor hem om de prijs te drukken. Of denk aan scheidende koppels die snel van hun woning af willen. Je weet nooit precies wat er speelt, natuurlijk. Maar er zijn altijd manieren om het uit te vissen én om de prijs te doen zakken door jouw enthousiasme in het bijzijn van de koper wat te temperen. Zet je pokerface maar al op.
4. Gij zult de verkoper te vriend houden
De verkoper hou je maar best te vriend, dus slik je kritiek over die lelijke badkamertegels even in. Prijs is vaak niet alles, vertrouwen creëren daarentegen doet wonderen. Denk maar aan twee potentiële kopers waarbij de ene van plan is het gebouw met de grond gelijk te maken, terwijl de ander juist verliefd wordt op de authenticiteit van het huis. Nummer één heeft wat hoger geboden, maar nummer twee gaat uiteindelijk met de deal lopen.
5. Gij zult de gulden middenweg bewandelen
Bied niet te laag, maar ook niet te hoog. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want alles hangt af van de marktsituatie. Zo kon je er tijdens de woonbonusgekte of de stormloop na de eerste corongolf prat op gaan dat de exacte vraagprijs helemaal nog niet vaststond. Plus: met een huis kopen is vaak een portie geluk gemoeid. Kruis je vingers, maar informeer je vooral goed over de gangbare prijzen.
6. Gij zult bluffen
Maak de verkoper wijs dat je nog een ander huis op het oog hebt. De kans is groot dat je plots iets aangeboden krijgt dat een stuk lager ligt dan het originele prijskaartje. Bespreek dus gerust luidop dat andere, goedkopere huis mét inloopdouche met je partner waar de verkoper bij is.
7. Gij zult verder denken dan uw neus lang is
Denk verder dan de prijs en verlies de verkoopsvoorwaarden niet uit het oog. Met andere woorden: lees die kleine lettertjes toch maar eens goed. Je zult ze later nog veel tegenkomen bij het vergelijken. Of je laat het natuurlijk over aan een expert. (Hint: wij.)
Klaar voor je bod? Of liever nog wat tips op maat van de woonst waar je je oog op hebt laten vallen? Hoe dan ook zetten we je graag op weg!
Download het ebook ‘Een huis kopen, wat kost dat?’
Stel dat jij een woning koopt voor de mooie ronde prijs van 200 000 euro. Hoeveel moet je dan rekenen aan bijkomende kosten om alles te dekken wat bij zo’n aankoop komt kijken?
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.