Bieden onder gesloten omslag: let op wat je erin stopt
De vastgoedsector heeft een tijdje knock-out gelegen door het coronavirus. Maar nu plaatsbezoeken weer kunnen, krabbelt de markt weer recht. Met veel energie en heel veel kopers. Eigenaars zien hun kans schoon om er alles uit te halen wat erin zit. Biedingen onder gesloten omslag zitten daarom in de lift. Het brengt meer op voor hen maar het is verdikke wel stresserend voor jou. Hier zijn wat tips om je een maagzweer te besparen.
Je mag ‘bieden onder gesloten omslag’ zeer letterlijk nemen. Je schrijft een bod op een papiertje, schuift het in een enveloppe en geeft die met bevende hand af aan de eigenaar. Voilà. Die wordt vervolgens verondersteld van de omslagen niét open te maken tot een bepaalde datum. In de praktijk gebeurt dat natuurlijk wel — hoe zou je zelf zijn? — maar één ding is van belang: de verkoper mag de bieders niét tegen mekaar uitspelen.
De gesloten omslag is géén openbare verkoop
Als dat wel zou gebeuren, houdt de eigenaar eigenlijk een verdoken openbare verkoop, en dat mag niet. Openbare verkopen, waarbij mensen publiek tegen elkaar opbieden, blijven het voorrecht van een notaris. Stel je daar niet per se een houten hamertje bij voor in een verkoopszaal, want het online platform Biddit is die taak aan het overnemen. Maar elke verkoop op Biddit blijft wel transparant: elk bod is zichtbaar voor iedereen en er is een notaris bevoegd.
Dat is waar het schoentje wringt bij die gesloten omslagen. Het spel wordt soms vuil gespeeld. Eigenaars kondigen soms aan dat ze iedereen de tijd zullen geven voor een plaatsbezoek, maar laten dan plots weten dat ze een bod gekregen hebben voor 50.000 euro boven de vraagprijs. Einde verhaal voor al de anderen. Of ze laten langs de neus weg weten dat er iemand nét iets meer wilde bieden. Vervelende toestanden. Zelfs al zijn die praktijken niet wettelijk, niemand heeft tijd of goesting om er een zaak van te maken en het gevecht is ook moeilijk te winnen.
Weetje: wist je trouwens dat het geregeld voorkomt dat het hoogste bod zelf niet uitverkozen wordt door de verkopers? Hu? De reden hierachter is dat dit lager bod bijvoorbeeld zonder of met minder opschortende voorwaarde werd geformuleerd.
Het is niet zomaar een briefje
Bij hypotheek.winkel kunnen we de zenuwachtige koppels niet meer tellen die onder druk van het onbekende (of van vrienden die het allemaal beter weten) een waanzinnig bod willen uitbrengen. Doe dat niet! Dit zijn de tips die wij altijd meegeven:
- Een bod onder gesloten omslag is wel degelijk een bod. Je hangt eraan vast. Ga er dus niet licht over.
- Er hoeft niet veel op dat papiertje te staan, maar vergeet zeker niet om er een geldigheidsdatum van je bod bij te schrijven. Doe je dat niet, dan hang je eraan vast en dat kan je zuur opbreken als je een eigenaar hebt die er liever allemaal zijn tijd voor neemt.
- Denk aan de quotiteit. Dat is het percentage dat je leent tegenover wat je zelf betaalt. Banken willen altijd dat je een eigen inbreng doet, dus een quotiteit van 100% zien ze niet snel zitten. Bovendien krijg je betere voorwaarden bij een lagere quotiteit. Als jij teveel biedt in die gesloten omslag, zou je wel eens moeilijk aan een lening kunnen geraken.
Alleen de kalmte kan u redden
Er is echt maar één nagel waarop we willen blijven slaan: ga niet verder dan wat je aankan. Als je voor 20 of 30 jaar teveel moet afbetalen, was het sop dan nog de kool waard? Maak dus absoluut een afspraak om te weten hoe ver je écht kan gaan. Wij vergelijken alle banken voor jou en zorgen dat je de pijngrens niet overschrijdt.
Hier vind je al onze simulatietools
Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.