Is de notaris zomaar een zakkenvuller?
Wanneer de Belg denkt aan notariskosten, dan kruipt hij rap weg in een hoekje. Zoals de legende het wil, slorpt die oude man of vrouw maar liefst tien procent van je budget op, voor ocharme een paar uurtjes werk. Dat is toch een beetje kort door de bocht.
Het verhaal is zo oud als de straat. In klassieke films rookt de notaris dikke sigaren en brengt hij meer tijd door aan tafel dan aan zijn bureau. Jicht, de pijnlijke ziekte aan de voeten die je vooral krijgt van heel bourgondisch te leven, kreeg in Vlaanderen zelfs als bijnaam ‘de notarisziekte’.
Kijk, hoe dan ook moet je bij de notaris langs om de akte te tekenen voor de aankoop van je woning. En ja, dat kost veel geld. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet omdat je dat bedrag aan de notaris moet betalen, dat die daarmee gaat golfen. De realiteit is dat een notaris een officiële functionaris is die het grootste deel van dat bedrag (de registratierechten) gewoon meteen moet doorstorten naar de staatskas. Het blijft een kostelijke affaire, maar die 10% verdwijnt dus niet in de eigen portefeuille.
De notariskosten: voor wat hoort wat
Wat betaal je dan echt aan de notaris zelf?
- ereloon voor de akten: gemiddeld 1% van de verkoopprijs
- administratiekosten voor opzoekingen en attesten
- 21% BTW
De erelonen zijn wettelijk vastgelegd, dus die kan je niet onderhandelen. Ze liggen inderdaad hoger dan in de meeste Europese landen, zeker voor een bescheiden woning. Voor een duurder huis van pakweg 500.000 euro is België dan weer een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. Maar het is niet de notaris die dat tarief bepaalt.
De administratiekosten hangen af van de hoeveelheid werk. Daar is het prijskaartje minder voorspelbaar, maar een goede notaris is wel zijn geld waard en zal er ook duidelijk over communiceren. Besef dat er heel wat opzoekingen bij de aankoop van een huis te pas komen (fiscaal, stedenbouwkundig, kadastraal) en dat de notaris ook belangrijke attesten (zoals het bodemattest) moet opvragen en nakijken. Je wil niet na een paar jaar ontdekken dat je eigenlijk bovenop een oude vuilnisbelt woont…
Wanneer komt de notaris in het spel?
Maar goed, first things first, wanneer kom je eigenlijk bij die notaris terecht? Eerst en vooral moet je al een bod uitgebracht hebben dat aanvaard werd door de verkoper. Dat kan via een standaard bod waarbij je op voorhand hopelijk al flink onderhandeld hebt, maar tegenwoordig zijn biedingen onder gesloten omslag en verkopen via Biddit ook heel courant. Wanneer je bod aanvaard werd, kan je er vanuit gaan dat de verkoper meteen een voorschot vraagt als een soort van zekerheid. Betaal dit nooit zomaar cash. Dat soort van praktijken is sinds 2014 zelf bij wet verboden.
De laatste stap is je compromis tekenen. Dat kan bij de makelaar, maar meestal is het bij de notaris wanneer de woning uit de hand verkocht werd. Normaal is het de verkoper die voor de compromis zorgt. Let dus goed op en lees alles niet één, twee, maar liefst drie keer na alvorens je die krabbel zet. Of beter nog, maak een afspraak met je eigen notaris. Hier zal je rap merken of het iemand is die de stiel kent en alles helder uitlegt. En als het toch Chinees blijft: een afspraak bij hypotheek.winkel is gratis en wij maken er een tekeningetje bij.
Les jeux sont faits!
Maximaal vier maanden na het uitbrengen van je bod is het dan echt van dat. Nu kan je bij de notaris de verkoopakte gaan ondertekenen en de sleutels in ontvangst nemen. Nog snel eens berekenen hoeveel alles precies gaat kosten? Bereken hier je totale financiële plan.
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.