Afschaffing woonbonus, wat nu?

Het goede nieuws rond het afscheid van de woonbonus

1 januari 2020 betekende het einde van de woonbonus. De afschaffing van de woonbonus betekende een streep door de rekening van iedereen die vandaag een huis koopt. Tot 2019 kreeg je namelijk een ferm belastingvoordeel dankzij je hypothecaire lening. Voor een krediet op 20 jaar bespaarde je uiteindelijk 15.000 euro, en dat liep zelfs op tot 18.500 euro voor een krediet op 25 jaar. En dat per persoon! Stevige bummer dus.

Is er ook goed nieuws? Jawel, zie hieronder.

Minder registratierechten, betere lening

Die maximale pot van 18.500 euro per persoon kreeg je niet direct. Het bedrag werd jaarlijks in schijven toegekend in de vorm van belastingvermindering. Ja, het was een hoop geld, maar je moest er lang op wachten. Jammer, want eigenlijk zou dat geld net bij de aankoop van je woning heel nuttig zijn. Om een betere lening bij de bank te krijgen, kijken zij naar je eigen middelen en daarbij hielp de woonbonus niet.

Een lagere totale kostprijs helpt wel. Bij de begrafenis van de woonbonus heeft de Vlaamse Overheid daar een toegeving gedaan. De registratierechten zakten van 7% naar 6% (of zelf 5% bij een energetische verbouwing). Een royaal geschenk is dat niet, want op een woning van 250.000 euro betekent 1% verschil maar 2.500 euro. Niet echt geweldig natuurlijk, met die blinkende woonbonus in het achterhoofd. Maar toch moet je net iets minder lenen en deze verlaging kan ervoor zorgen dat je bij de bank nét in een andere schuif komt. Waardoor hun voorwaarden plots een pak aantrekkelijker worden.

De woningprijs daalt (hopelijk)

Volgens de specialisten kan het einde van de woonbonus er op termijn voor zorgen dat de prijs van de woningen weer zal dalen. De Nationale Bank van België (NBB) gaf onlangs nog te kennen dat de woningmarkt maar liefst 15% overgewaardeerd zou zijn. Dat wil dus zeggen dat een droomhuis van 300.000 euro eigenlijk maar 255.000 euro waard is.

De huizenmarkt voorspellen, dat is altijd een beetje koffiedik kijken, en het zou niet de eerste keer zijn dat de NBB zich vergist. Maar toch, we weten dat die nobele instelling broedt op nieuwe maatregelen om de druk op de woonprijzen te verminderen. En dan zouden veel banken de overgewaardeerde woningen minder graag gaan financieren, omdat ze daarmee zelf in de problemen geraken wanneer de prijzen kelderen. Hopelijk heeft de markt daar oren naar.

Herfinancieringen, ja! Krediet verlengen, nee!

Heb je al een hypothecaire lening en wil je die laten herzien om een lagere rentevoet te krijgen? Dan blijft je woonbonus behouden. De overheid blijft die herfinanciering namelijk zien als een bestaand krediet. Laat dit je dus zeker niet afschrikken. En hypotheek.winkel kan voor jou continu de beste tarieven van het moment in de gaten houden.

Maar! Denk je het slim te spelen door de looptijd van je krediet te verlengen? Dan ben je eraan voor de moeite. De Vlaamse Overheid heeft op 31 december 2019 een momentopname gemaakt van alle kredieten, zodat je de duur van de woonbonus niet kan verlengen. Stel dat je je hypothecaire lening verlengt van 2036 naar 2041, dan zal je toch maar tot 2036 het jaarlijkse belastingvoordeel krijgen. Zo slim waren ze ginder wel.

Woonbonus behouden met pandwissel

Wie al een lopende hypothecaire lening heeft en een nieuwe woning koopt, kan nog altijd een pandwissel doorvoeren. Dat betekent dat je de hypotheek behoudt, maar dat die verschuift naar het andere huis. Dan blijft het voordeel van de woonbonus behouden, ook na 2020. Bovendien geniet je dan van de verlaagde registratierechten naar 6 procent, dus je eet van twee walletjes. Kassa! Maar ook hier geldt, zoals bij de herfinancieringen, dat de looptijd verlengen geen extra fiscaal voordeel zal opleveren.

The happy few

Hallo Willy Naessens? Wie gezegend is met een enorm budget om op huizenjacht te gaan, kan toch blij zijn met de exit van de woonbonus. Het zou namelijk zomaar even kunnen dat die daling van 1% aan registratierechten in totaal een groter voordeel oplevert dan die 18.500 euro. Jammer genoeg is dat voor de happy few. Ga toch maar uit van een kasteeltje van om en bij de twee miljoen euro alvorens de balans in je voordeel doorslaat…

Hypotheek.winkel helpt je 25 verschillende banken te vergelijken

Want als het op een woning kopen aankomt, kan je maar beter volledig zijn. Als je nog niet helemaal zeker bent, kom dan zeker langs om de opties te bekijken.

Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download