Lening aanvragen – Hoe beslist de bank of ik een lening krijg?
Naar een huis heb je lang gezocht, naar de beste lening misschien nog langer. Maar als je die gevonden hebt, dan duurt het nog wel even voor je op de koffie mag bij de notaris. De bank moet je een OK geven voor de lening. Hoe bepalen ze dat? Piep maar eens mee achter het gordijn, in de wondere wereld van de kredietscoring, het ESIS en de CKP.
We schreven al eerder wat er allemaal in je kredietdossier moet. Maar wat gebeurt er met het aanvraagformulier en die dikke stapel bijlagen? Om te beginnen voedt je bankier een paar cijfertjes aan de computer. Het zijn de objectieve dingen: leeftijd, looptijd van de lening, inkomen, uitgaven etc. Gewoon om te weten of je dossier binnen de huisregels van de bank valt. Als je aanvraag deftig voorbereid is door een hypotheek.expert, dan zal het licht van deze eerste kredietscoring wel op groen springen.
Met de luizenkam door de aanvraag
Daarna halen ze het vergrootglas boven om te zien of jouw papierwerk ook in orde is. Kloppen de loonbrieven en bewijsstukken met de gegevens op het aanvraagformulier? Bij een hypothecaire lening gaat het om grote bedragen, dus de bank kan gerust de tijd nemen om te checken op vervalsingen. Je naam wordt ook eens door de zwarte lijst van de CKP gehaald (de Centrale voor Kredieten aan Particulieren), om zeker te zijn dat je geen slechte betaler bent
Soms gaat het dossier dan nog naar een intern kredietcomité binnen de bank. Als ook zij ja knikken, maken ze hun aanbod formeel met een kredietbrief en een European Standardised Information Sheet — ESIS voor de vrienden. Dan is het weer aan jou om het aanbod goed te keuren. Dat is nogal een technische boel, dus vraag gerust eerst uitleg aan je hypotheek.expert alvorens je zomaar je krabbel zet.
Pingpong tussen de expert, de bank en de notaris
Mag ik de rekening, alstublieft?
Wij zijn hypotheek.experts
Hier vind je al onze simulatietools
Een berekening van je hypothecaire lening met élk cijfer erin opgenomen? Kom langs!
Schattingen zijn best handig, maar uiteindelijk wil je een overzicht van àlle cijfers, tot op de laatste komma. Wij helpen je een berekening maken die rekening houdt met alle kosten die aan de aankoop van je huis verbonden zijn. Geen verrassingen op het einde van de rit, beloofd!
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.