Home Hypothecaire lening Hypothecaire lening aanvragen

Hypothecaire lening aanvragen

Het kan een serieuze queeste zijn, de zoektocht naar de beste lening. Maar van zodra je ze gevonden hebt, duwt de bank niet zomaar op een knop om te storten. Ook jij moet namelijk aantonen dat je een betrouwbare klant bent, en dat gebeurt met een kredietdossier. Wat moet daar allemaal in voor je je hypothecaire lening kan aanvragen?

De looptijd, het type lening, de rentevoet, de variabiliteit — dat zijn alle factoren die het bedrag van je maandelijkse afbetaling zullen bepalen. Maar eerst moet je nog het fiat krijgen van de bank. Die goedkeuring geven ze niet voor je schone blauwe ogen, maar voor je kredietwaardigheid. Ze willen er gerust in zijn dat jij netjes zal kunnen afbetalen, dus moeten ze weten wat er zoal bij jou binnenkomt en buitengaat.

Welke documenten horen bij het aanvragen van een lening?

Het kredietdossier laat je best opmaken door de hypotheek.expert met wie je gezocht hebt naar je lening. Zij of hij zal de parameters in het aanvraagformulier opnemen en dan is het aan jou voor het stapeltje bijlagen. Je kan de vele documenten opdelen in vijf categorieën:

  1. Wie ben je?
    Dat bewijs je met een kopie van je identiteitskaart en een uitprint van de eID-chip waarop je officiële adres en je burgerlijke staat vermeld staan. Als je gescheiden bent, moet er ook een EOT-document bij (Echtscheiding door Onderlinge Toestemming) of een vonnis van de rechtbank.
  2. Hoeveel komt er binnen?
    De klassieke manier om je inkomsten te bewijzen zijn je laatste loonbrieven (voor werknemers) of je laatste aanslagbiljetten (voor zelfstandigen). Als je ook geld ontvangt via een vervangingsinkomen, een groeipakket of een andere uitkering, dan heb je daar ook de bewijzen voor nodig.
  3. Wat geef je allemaal uit?
    Hier blijft de bank redelijk blind. Ze hoeven je levensstijl niet te kennen. Het enige waar ze naar vragen zijn je lopende financiële verbintenissen. Denk aan een autolening, de huur van het kot van je kinderen, maandelijkse alimentatie…
  4. Wat zit er in je spaarpot?
    Je kan maar heel zelden voor de volle pot lenen bij de bank. Hun voorwaarden zijn afhankelijk van wat jij zelf op tafel kan leggen, en ook daar willen ze zeker van zijn. Je zal dus een bewijs moeten voorleggen van het voorschot dat je al betaald hebt en een recent rekeninguittreksel van je spaarrekening. De herkomst van de eigen middelen moet duidelijk zijn, om witwasoperaties tegen te gaan.
  5. Waar ga je wonen?
    Hiermee bewijs je welk huis je wil kopen. Meestal is dat de getekende compromis, eventueel aangevuld met bestekken voor de geplande verbouwingswerken. Bij een herfinanciering van een bestaande lening is het de eigendomstitel. Bij een nieuwbouw is het de overeenkomst met de bouwpromotor. Goed om te weten: vanaf 1 januari 2022 moet je ook een schatting opnemen van het onroerend goed. Dat kan met een externe schatter, maar dat is niet nodig als de bank kan vergelijken met soortgelijke woningen in de buurt. Vraag ernaar!

En Dan?

Daarmee zit je nog niet bij de notaris. Hier lees je hoe de bank een beslissing neemt rond je kredietdossier. En als je twijfelt over al die bijlagen of niet weet waar je ze moet gaan opduiken, kom dan gewoon nog eens langs.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

Een berekening van je hypothecaire lening met élk cijfer erin opgenomen? Kom langs!

Schattingen zijn best handig, maar uiteindelijk wil je een overzicht van àlle cijfers, tot op de laatste komma. Wij helpen je een berekening maken die rekening houdt met alle kosten die aan de aankoop van je huis verbonden zijn. Geen verrassingen op het einde van de rit, beloofd!

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download