Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? Verbouwen renoveren 6 procent

Een verbouwing, is dat altijd aan 6% btw? Ja en nee

Genoeg gespaard voor een nieuwe keuken of badkamer? Tijd om de oude stoven te laten vervangen door centrale verwarming? Of geef je eindelijk je schoonmoeder gelijk en ga je toch het mos van de gevel laten spuiten? Het zijn allemaal verbouwingen en renovatiewerken waarvoor je maar 6% btw betaalt.

Tenminste, als je aan de voorwaarden voldoet. We zouden geen Belgen zijn als er geen waslijstje met extra regels was. Tekst en uitleg, graag!

Drie voorwaarden

Ten eerste: de woning moet een privéwoning zijn. Geen probleem als je pakweg een derde van je woning voor je beroep of bijberoep gebruikt, maar het mag dus nooit meer dan de helft zijn.

Ten tweede: de woning moet ouder zijn dan 10 jaar. Je kan het moeilijk een renovatie noemen als de vorige badkamer nog maar net gezet was, zelfs al was het de slechtste loodgieter van West-Europa. Dat betekent niet dat je er zelf al zo lang moet wonen. De datum die telt is de eerste keer dat het huis bewoond werd.

Ten derde: het gaat om de werken die aan jou gefactureerd worden als eigenaar of huurder van het huis. Slecht nieuws voor de doe-het-zelvers dus, want de bouwmaterialen die je zelf koopt worden wel gewoon aangerekend aan 21%.

Nieuw, maar wel nog oud genoeg

Het verlaagde tarief dient als stimulans om woningen op te knappen, niet voor een nieuwbouw. Maar als je de zaken een beetje te grondig aanpakt, kan het daar wel op beginnen te lijken. Het moet –hoe raar dat ook klinkt– dus een ‘oud’ huis blijven om van het verlaagde tarief te kunnen genieten.

Als na de verbouwing blijkt dat meer dan 50% van het huis vernieuwd is, dan schiet het btw-percentage van de hele factuur weer naar 21% en dat kan hard aankomen. Muren vervangen is ook een lastige: zelfs al nemen die strikt genomen niet veel oppervlakte in, ze dragen wel het hele huis en daarmee kom je ook al sneller in de gevarenzone.

Elke betrouwbare architect of aannemer weet dat natuurlijk, maar als je twijfelt ga je best met je plannen langs bij het centrum KMO – Beheer waar jij woont (de vroegere btw-administratie). Doe dat op tijd, nog vóór je de betonmolens laat aanrukken!

Veranda aan 6%, tuin aan 21%

Je kan ook een nieuw terras, garage of veranda laten zetten aan het verlaagde tarief. Bijbouwen geldt dus ook als verbouwen. Maar dat geldt niet voor je tuin. Zwembaden, sauna’s, golfterreinen, vijvers en fonteinen komen ook niet in aanmerking, sorry! En tenzij je van plan bent om erin te gaan wonen, geldt ook je tuinhuis niet als onderdeel van je huis. Dat is allemaal nog wel goed te volgen.

Maar er zijn best nog wat extra regels. Voor nieuwe lampen en armaturen betaal je bijvoorbeeld wel nog 21%, tenzij ze in het plafond ingewerkt zijn – dan wordt het weer een verbouwing aan 6%. Een nieuwe vaatwasser of oven tellen niet als een renovatie (21% dus), maar een nieuwe afzuigkap dan weer wel (6%). Niet helemaal mee? Bekijk misschien nog het droge lijstje op de website van de overheidsdienst Financiën.

Ook voor huurders

Goed om weten: ook wanneer je huurt kan je werken laten uitvoeren aan het tarief van 6%. De enige voorwaarde, ook voor eigenaars trouwens, is dat op de facturen altijd duidelijk aangegeven staat dat aan de voorwaarden voldaan is. Daar hebben de meeste stielmannen wel ervaring mee, maar vergeet het hen niet te vragen.

Renovatiepremie

Woon je in een herenhuis dat zijn beste tijd gehad heeft? Voor huizen van meer dan 30 jaar oud kan je behalve dat lagere btw-tarief ook nog een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid opstrijken. Dat gaat tot 10.000 euro, dus toch al eens de moeite om naar te informeren. De pdf met voorwaarden over je inkomen, de percentages en de soorten facturen die je kan inbrengen is helaas wel 14 bladzijden lang…

Krijg je er een punthoofd van?

Maak dan gewoon een afspraak bij de hypotheek.winkel in je buurt. Daar werken alleen experts die kleine lettertjes eten als ontbijt.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download