Wie zuinig (ver)bouwt, betaalt minder belastingen: de spelregels voor 2022
Energie, energie, energie. Wen er maar aan, want het blijft een hot topic voor de komende jaren. Je zal het ook steeds vaker lezen op onze website: energiezuinig bouwen of verbouwen is geen extraatje meer voor groene jongens, maar een must voor iedereen die zich niet blauw wil betalen. Kijk maar naar de onroerende voorheffing.
In België betaal je belastingen om een huis te kopen, maar ook om het te bezitten. Dat heet de onroerende voorheffing — en je betaalt die elk jaar. Wie energiezuinig bouwt of verbouwt, krijgt vijf jaar lang korting op de onroerende voorheffing. Dat was vroeger ook al zo, maar de normen zijn wel strenger geworden vanaf 1 januari 2022.
We blijven onderweg: van E30 naar E20 naar E10
Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger het gebouw en hoe beter voor het milieu. E60 is rampzalig, E30 is ok, E10 is perfect. De score hangt af van een hele reeks eisen rond isolatiepeil, schilpeil, ventilatie, hernieuwbare energie… Dat is allemaal redelijk technische materie waar je architect en je stielmannen meer van afweten. Enfin, dat hopen we.
Wat jij vooral moet onthouden, is dit. Vroeger moest je E20 halen om helemaal geen onroerende voorheffing te betalen voor de eerste vijf jaar. Dat geldt vanaf nu pas bij een score van E10. En waar je vroeger E30 moest halen om toch al 50% korting te krijgen, geldt dat nu pas vanaf E20. Alle percentages, jaartallen en E-nummers vind je nog eens samen in deze tabel. En het is goed mogelijk dat het vanaf 2023 weer strenger wordt, want de huidige maatregelen gelden maar voor aanvragen tot 31 december van dit jaar.
Voor wat en voor wie?
Dit zijn de projecten waar je een belastingvermindering voor kan krijgen:
- nieuwbouw
- herbouw na volledige afbraak
- casco verbouwing (een volledige ontmanteling dus)
- ingrijpende energetische renovatie
Dat laatste is een specifieke term waar veel concrete voorwaarden aan vasthangen. Je moet bijvoorbeeld alle technische installaties vernieuwen en moet minimum 75% van de buitenschil aanpakken. Dat wil zeggen: de muren, het dak, de vloer, de ramen. Met een paar rollen isolatie op zolder ben je er niet vanaf.
Bij nieuwbouw valt er steeds minder te kiezen. Een energieslorpend huis, dat mag je gewoon niet meer zetten. Nogal logisch, want ons land heeft serieuze klimaatbeloften gemaakt voor tegen 2030. Sinds 2021 moet elk nieuw stulpje het BEN-label krijgen. BEN, dat staat voor bijna-energieneutraal en het komt overeen met E30. Maar je ziet, met de nieuwe strengere normen is die E30 al niet meer genoeg om ook nog korting te krijgen op de onroerende voorheffing. Nu is het al E20… en zo blijven we onderweg.
Wij weten er ook wat van
Verbouwen, dat kost geld. En je kan daar ook voor lenen. En wie lenen zegt, zegt hypotheek.winkel. Wat zeg jij?
Hier vind je al onze simulatietools
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.