De energiedoelstellingen 2050 voor jouw huis behalen? Twee opties!
Benieuwd hoe je de energiedoelstellingen van 2050 voor jouw woning haalt? Dat kan op twee manieren. Optie 1: je pakt elk onderdeel van je woning apart aan. Optie 2: je gaat voor een energievriendelijk label voor je huis in zijn geheel, zo groen als het kan.
Wat je ook kiest, we leggen je van naaldje tot draadje uit hoe je je huis klaarstoomt volgens de regels van de kunst.
De Vlaamse overheid wil tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. Jep, dat betekent dat je als eigenaar zal moeten investeren om je huis helemaal mee te krijgen met de nieuwe energierichtlijnen. Maar je kan er de planeet mee redden, dus dan heb je dat er wel voor over, toch?
De regels blijven de regels, al krijg je nog wel de keuze over hoe je de normen wil behalen. Er zijn twee pistes die je kunt bewandelen.
Piste 1: pak elk onderdeel van je woning aan
Optie 1 als je helemaal klaar wil zijn voor de toekomst, is ervoor zorgen dat elk onderdeel van je woning (dak, muren, ramen, vloer…) mooie U-waarden haalt. De U-waarde is een warmtedoorgangscoëfficiënt. In het Nederlands: een cijfer dat aangeeft hoe goed een scheidingswand geïsoleerd is.
Als de wand met alle ramen en deuren die daar bij horen veel warmte doorlaat, dan is de U-waarde hoog en heb je de komende jaren werk aan de winkel. Is de wand thermisch goed geïsoleerd? Dan heeft die een lage U-waarde en kun je op beide oren slapen.
Hier zijn de richtcijfers die je moet onthouden om in orde te zijn met de energiedoelstellingen voor 2050:
- Dak, vloer en muren: U = 0,24 W/(m²K)
- Beglazing: U = 1,0 W/(m²K)
- Vensters (=beglazing en raamprofielen samen): U = 1,5 W/(m²K)
Verder moet je je woning ook verwarmen met een energiezuinige installatie. Dat wil niet zozeer zeggen dat je af moet van fossiele brandstoffen, maar vooral dat je verbruik zo laag mogelijk hoort te liggen. Bekijk goed wat je opties zijn en hou zeker ook nieuwe technologische ontwikkelingen in de gaten.
Wist je bijvoorbeeld dat steden zoals Gent, Antwerpen en Brugge nu al met warmtenetten werken? Dat zijn ondergrondse circulatieleidingen die aangesloten zijn op een warmtebron, zoals bijvoorbeeld een warmtecentrale of een grote fabriek met restwarmte.
Piste 2: ga voor het A of A+ label voor je huis
Elke woning krijgt tegenwoordig een energielabel aangemeten als gevolg van Europese regels. Dat label laat op een schaal van A tot G zien hoe hoog het verbruik van je huis is, gebaseerd op het verbruik van alle apparaten die je daar hebt staan.
Klasse A (groen) staat voor een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/(m² jaar). Da’s het meest energie-efficiënte label, al kun je nog hoger scoren met een A+, A++ en A+++. Klasse G (rood) scoort dan weer het laagst.
Da’s best interessante informatie als je op huizenjacht bent: een woning met een A-label zal je op termijn veel besparen qua energiekosten. Koop je een stulp met een D-rating, dan moet je dus nog je mouwen opstropen. Op die manier heeft het energielabel ook invloed op de waarde van een woning.
Goed om weten: het energielabel bestaat naast je EPC-waarde, die berekent hoeveel je woning per jaar gemiddeld verbruikt voor verwarming. Het EPC houdt rekening met de isolatiegraad, de verwarmingsinstallatie, ventilatie, zonne-energie en de gebruikte hernieuwbare energie. Een mooi, allesomvattend plaatje dus.
Krijg je het een beetje warm van al die regels en technische informatie? Geen paniek, er is goed nieuws. Het volstaat namelijk om aan een van de twee bovenstaande pistes te voldoen. Het is met andere woorden geen enkel probleem als je woning lage U-waarden scoort zonder een energielabel A te halen. Zo, dat is alweer een pak van je hart.
Hier vind je al onze simulatietools
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.