Home Je eerste woning kopen, hoe doe je dat? Sociale lening – Wat is het? En wie krijgt ze?

Sociale lening – Wat is het? En wie krijgt ze?

Een sociale lening is een lening voor wie het niet breed heeft. De intrestvoet zal niet veel verschillen van een gewoon woonkrediet, maar er hangen iets minder kosten aan vast en je krijgt ze makkelijker met een laag inkomen. Er zijn twee plekken om aan te kloppen: het Vlaams Woningfonds of een sociale kredietmaatschappij. Concreet? Ziehier.

Om al meteen een misverstand de wereld uit te helpen: een sociale lening dient niet per se voor een sociale woning. Elk huis komt in aanmerking, zolang het niet te duur is. Over die voorwaarden straks meer, maar laat ons beginnen met de voordelen:

  • De rentevoet ligt laag bij een sociale lening. Maar bon, dat geldt tegenwoordig quasi overal.
  • Misschien wel het grootste voordeel: je kan lenen tot 100% van de prijs van de woning, terwijl de meeste banken verwachten dat je 10% of meer uit eigen zak kan betalen. En als een gewone bank wél een lening voor de volle pot zou toestaan, dan zou het aan een hoger tarief zijn. Niet zo bij een sociale lening.
  • Je bespaart een paar honderd euro aan akte- en dossierkosten. Let wel: er komt nog altijd een notaris aan te pas en minder kosten betekent zeker niet minder papierwerk. Een dossier voor een klassieke bank of voor een sociale kredietverstrekker is hetzelfde.
  • Je hebt geen andere bankverplichtingen, zoals de zichtrekening die sommige banken eisen. Ook qua extra verzekeringen zal je minder ‘gepusht’ worden dan bij een gewone bank. En je bent vrij in de keuze van je verzekeringen

1. Sociale lening bij het Vlaams Woningfonds

Het Vlaams Woningfonds is een vehikel van de Vlaamse overheid. Om te bepalen of je in aanmerking komt, vertrekken ze van je gezamenlijk belastbaar inkomen — van jou en je eventuele partner samen dus. (Belastbaar wil niet zeggen bruto, maar het neigt er wel naartoe.) Hoeveel je maximum mag verdienen hangt af van het aantal kinderen ten laste. Om je een idee te geven: zijn jullie met zijn tweeën zonder kinderen, dan mogen jullie maximaal ongeveer 60.000 euro aan belastbaar inkomen verdienen.

En hoeveel mag het huis kosten? Ook hier speelt het aantal kinderen mee. Voor een woning in de Vlaamse Rand rond Brussel (waar de huizen duurder zijn dan elders in Vlaanderen) ligt het maximumbedrag ook hoger. Denk in Vlaanderen in de richting van max. 232.000 euro, en tot 282.000 euro in de Vlaamse Rand (zonder kinderen).

We zouden bijna de basisvoorwaarde vergeten. Je mag geen ander huis bezitten, niet in Vlaanderen, niet in België, niet in het buitenland. Je moet er ook zelf in gaan wonen, verhuren is geen optie. En een laatste vergeetmijnietje: ook al kan je voor 100% van de waarde van het huis lenen, je hebt nog altijd spaargeld nodig om de registratierechten en andere kosten te betalen. Reken toch op 10% bovenop de prijs van het huis!

2. Sociale lening bij de sociale kredietmaatschappijen

Behalve het Vlaams Woningfonds kan je ook aankloppen bij sociale kredietmaatschappijen. Dat zijn er heel wat, met namen die je waarschijnlijk niet kent en die heel anders klinken dan die van de grote banken. Denk aan ‘Elk Zijn Huis’, ‘Voor Ons Volk’, ‘Onesto’ of ‘Hypostart’ (vroeger ‘Eigen Heerd is Goud Weerd’).

De voorwaarden lopen redelijk gelijk als bij het Woningfonds, maar er is één belangrijk verschil: bij deze maatschappijen speelt het inkomen geen rol. Er staat enkel een limiet op de waarde van het huis; en deze limiet ligt iets hoger dan bij het Vlaams Woningfonds. Hetzelfde principe geldt hier: hoe meer kinderen ten laste, hoe hoger die grens ligt. Ook en in de Vlaamse Rand ligt het plafond weer hoger. Wat een ‘bescheiden’ woning voor hen precies betekent, staat hier netjes in een tabel.

3. Sociale lening bij hypotheek.winkel

Sociale lening of niet, een huis kopen doe je niet zomaar. Ga daarom langs bij hypotheek.winkel: wij leggen gratis uit waarvoor je in aanmerking komt en zeggen duidelijk hoeveel dat per maand zal betekenen op je rekening. Want dat is wat je wil weten. En ook voor de sociale kredietgevers begeleiden we je dossier van indiening tot bij akte.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download