Hoe ouders je aan een (betere) lening kunnen helpen ZONDER te betalen
Gepubliceerd op oktober 10, 2023
De bank wil altijd zekerheden als je bij hen gaat lenen. En hoe geruster ze zijn, hoe makkelijker je een lening krijgt. Als je nog een extra huis in waarborg geeft, dat van je ouders bijvoorbeeld, dan zijn ze extra op hun gemak. Zoiets heet een pandverstrekking. Is dat niet griezelig? Hangt ervan af met welke bril je kijkt!
De bank bekijkt eerst en vooral je kredietwaardigheid: denken ze dat je de lening zal kunnen terugbetalen? Daarna kijken ze ook naar de quotiteit: de verhouding tussen wat je wil lenen en de waarde van de woning (die als waarborg dient voor de lening). Nu, er zijn twee manieren waarop familie kan helpen. Ten eerste, door hun spaarvarken open te breken, zodat het leenbedrag verkleint. Ten tweede — en dat weten er dus veel minder mensen! — ze kunnen ook de waarborg verhogen met hun eigen huis. Of met het juiste woord: een pandverstrekking.
Wie? Wat? Hoeveel?
- Wie mag de pandverstrekking doen? Bij sommige banken zijn het enkel de ouders, voor anderen mag het familie zijn in de breedste zin van het woord, inclusief een suikertante, stiefvader of zelfs een vriend(in).
- Welk huis van je familie kan als waarborg dienen? Dat moet een privéwoning zijn, geen handelspand. Bij sommige banken moét het bijkomende pand de gezinswoning zijn, bij andere mag het dan weer enkel een tweede verblijf zijn. Het is dus heel uiteenlopend.
- Hoeveel moet het extra pand waard zijn? Dat doet er niet toe, maar voor sommigen is het wel van belang dat het huis al volledig afbetaald is. Anderen laten wel toe dat er nog een lening loopt.
Er zijn voordelen…
- De pandverstrekking kan voor jouw gevraagde lening echt het verschil betekenen tussen een “ja” en een “neen” bij de bank.
- Een extra huis in waarborg doet de quotiteit dalen. Stel dat je zelfs maar 0,5% korting krijgt op je rentevoet, dan scheelt dat al iets van een 75 euro per maand, 25 jaar lang, als je 300.000 euro leent. In totaal? Veel geld!
- Je kan soms ook een hoger bedrag lenen, waardoor je bijvoorbeeld ook de bijkomende notariskosten zal kunnen betalen.
- Je familie kan jou echt helpen, en ze hebben geen geld op tafel moeten leggen. (De pandverstrekking kan ook opgeheven worden na een tijdje. Ze kunnen dus nog hun woning verkopen of verhuizen terwijl jouw lening loopt.)
…en er zijn nadelen
- Als het fout loopt, dan loopt het goed fout. Het worst case scenario is zeldzaam, maar het kan gebeuren: dat jij je lening niet kan afbetalen en dat je ouders daardoor hun huis kwijt raken.
- Dat is meteen ook een belangrijke psychologiche factor. Niet alle mensen zijn op hun gemak met een pandverstrekking, zowel aan de kant van de ouders als van de kinderen. Maar anderzijds: net omdát je ouders betrokken zijn, zal je misschien extra je best doen om geen steken te laten vallen?
Goed dat hypotheek.winkel er is
We willen niet stoefen, maar ’t is goed dat wij er zijn. Niet alle banken laten namelijk een pandverstrekking toe, en de voorwaarden zijn zó verschillend, dat je echt moet zien wat er bij jouw situatie past. En als het lukt, betekent het een grote besparing dankzij de mensen die jou het liefste zien. Zo hielpen wij de afgelopen jaren al honderden mensen toch aan hun droomhuis tegen al hun verwachtingen in. Maak een afspraak en we zien wat er lukt!