Iedereen gaat verbouwen. Hoe pak je het aan?
Gepubliceerd op december 8, 2022
De Vlaamse Regering heeft nieuwe engagementen genomen om iets aan de klimaatopwarming te doen. Energiezuinige woningen staan bovenaan in dat lijstje. Er komen strenge voorwaarden voor nieuwbouw, en iedereen die nog een tochtig huis verkoopt of verhuurt, zal er binnenkort ook aan hangen. Met een rolletje isolatie zal het niet opgelost zijn. Maar hoe pak je een verbouwing dan best aan?
Het is menens, met die nieuwe doelstellingen. Nog niet alle puntjes staan al op de i, maar een paar krachtlijnen zijn duidelijk:
- Vanaf 2023 komt er een renovatieplicht voor wie een energieverslindende woning koopt (dat is label E of slechter). Dat moet binnen de vijf jaar.
- Tegen 2025 moeten alle appartementen en rijhuizen minstens niveau E halen, anders mag je ze niet meer verhuren of verkopen.
- Wie zelf bouwt, mag vanaf 2023 geen gasketel meer zetten. Vanaf 2026 is een aardgasaansluiting bij nieuwbouw zelfs niet meer toegelaten. (Dat is goed nieuws voor de verkopers van warmtepompen.)
Bon, er zijn dus véél huizen met werk aan de winkel. Zo pak je het aan, stap voor stap.
Stap 1: Weet wat je wil verbouwen
Voordat je de sloophamer pakt is het belangrijk om het einddoel op papier te zetten. Wat wil je nu eigenlijk verbouwen? Hoe dan ook werk je van buiten naar binnen. Zolang alle buitenkanten van je huis niet in orde zijn, is het niet slim om binnen te gaan verbouwen. En met buitenkanten bedoelen we het dak, de muren, maar ook de vloer en rioleringen.
Stap 2: Hoe ga je het betalen?
Dat is een belangrijke. Misschien kan je alles van je spaargeld betalen, misschien moet je je hypotheek verhogen. Er zijn ook een hele reeks subsidies voor energiebesparende maatregelen, en er komen er zeker nog bij. De grote moeilijkheid is om het bos door de bomen te zien. (Spoiler: kijk al eens onderaan dit artikel voor een handige link.)
Stap 3: Schrappen in het lijstje
Past alles op het lijstje binnen je budget? Dit is het moment waarop je beslist welke werken je meteen kan uitvoeren, welke je kan uitstellen of hoe je timing voor de uitvoering van de nodige werken eruit zal zien. Hou zeker ook rekening met een reserve. Want het enige wat zeker is aan onverwachte omstandigheden, is dat je ze mag verwachten.
Stap 4: Wie kan je helpen met welk deel?
Soms doe je het zelf, soms bel je nonkel Danny, soms laat je het beter over aan een vakman. Dat is een kwestie van budget en goesting, maar ook van tijd. Houd in je achterhoofd dat het altijd meer tijd kost om iets zelf te doen, dan bij een vakman met de juiste ervaring en de juiste steenboor.
Stap 5: Hoe zit het met het papierwerk?
Je hebt de financiering rond, je weet wat je gaat verbouwen en wie je daarbij gaat helpen. Misschien moet er ook nog een vergunning geregeld worden? Dat zal vaak zo zijn als je de buitenkant van de woning aanpakt. Overloop het met de architect of een andere deskundige, zij weten dat nu eenmaal beter.
Hulp?
Allemaal gemakkelijk gezegd: energieprestatiecijfers, lijstjes maken, subsidies opzoeken, vergunningen aanvragen… Het handige is dat je ook een renovatiecoach kan aanspreken zoals Plan4Home.
Zij gaan het werk niet voor jou doen (hallo, nonkel Danny?), maar ze gaan wél een goeie analyse maken, prioriteiten stellen en doorverwijzen naar de juiste adressen voor het papierwerk. En wat de lening betreft, zitten we bij hypotheek.winkel ook nog altijd klaar.
Slimme antwoorden op al je vragen?
Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.