Home Blogs Wat zijn de valkuilen van Biddit? Dit moet je weten.

Wat zijn de valkuilen van Biddit? Dit moet je weten.

Biddit boert goed. Het platform bestaat nog maar sinds 2019, maar dit systeem van online bieden heeft intussen de meeste openbare verkopen vervangen. Niet verwonderlijk, want het werkt. Hier zijn een paar tips voor wie er zich aan wil wagen.

Een openbare verkoop bij de notaris gebeurde vroeger in een zaal. Dat ging echt zoals in een veiling: je stak je hand op en dan was jij de hoogste bieder. Veel te stresserend voor gewone stervelingen. Maar nu het ook online kan, durven ook veel meer jonge kopers de stap te zetten. Het is nog altijd de notaris die de zaak runt, maar jij kan op Biddit bieden vanuit je eigen zetel, volledig veilig en met minder koudwatervrees. De namen of gezichten van de anderen zie je niet, maar je ziet wel transparant elk bod verschijnen.

Tip 1: ’t is voor echt

Inloggen op Biddit doe je met een eID of itsme. Dat zijn we gewend intussen, dus die stap is makkelijk genomen. Besef wel dat het vanaf dan menens is: als je een bod op een huis plaatst, kan het zomaar eventjes van jou zijn. Een online bod is wel degelijk bindend.

Tip 2: weet hoe het marcheert

Heb je al eens iets op eBay gekocht? Wel, Biddit werkt precies hetzelfde. Je kan een maximumbod instellen, en de anderen hoeven nog niet meteen te zien hoe hoog dat is. Pas als je overboden wordt, gaat het systeem voor jou hoger schakelen — tot je plafond bereikt is natuurlijk. De andere basics lees je in de FAQ.

Tip 3: doe je huiswerk vooraf

Je zou geen paar schoenen kopen zonder ze te passen, dus een huis toch ook niet? Ga langs ter plaatse, ga misschien nóg eens langs ter plaatse met een aannemer. Weet wat de energiescore is, weet hoeveel de verbouwingen zouden kosten. Want ook daar zal je misschien voor moeten lenen. Het zijn de dingen die je niet ziet op een virtuele toer op je laptop.

Tip 4: weet hoe ver je kan springen

Zorg dat je weet hoeveel je kan bieden en ga niet over je maximumbudget. Tussen haakjes: besef ook dat er bovenop de vraagprijs nog ongeveer 10% registratie- en notariskosten komen. Hoeveel kan je lenen? Dat kan je weten door verschillende banken af te schuimen, of door één afspraak bij hypotheek.winkel.

Tip 5: wring het gokbeest de nek om

Hadden we al iets gezegd over grenzen? Wel, we zeggen het nog eens. Een bieding op Biddit duurt altijd 8 dagen. Maar als er iemand in de laatste 5 minuten een hoger bod plaatst, dan komen er 5 minuten zandlopertijd bij. Dat zijn spannende momenten. “Duizend euro meer, dat kunnen we toch, schat?” Let. Daarmee. Op. Want wat is je limiet écht? 5.000? 20.000? Zorg dat de gokker in jou niet wakker wordt.

lening

Tip 6: wees klaar voor de race

Als je het winnende bod geplaatst hebt op Biddit, moet je snel schakelen. Binnen de 5 dagen moet je namelijk de notariskosten betalen. Die zijn vergelijkbaar met een voorschot op een compromis — reken op 10% van het aankoopbedrag. Lukt dat niet zo snel? Spreek dan met ons over een garantiestelling.

Tip 7: daar zijn wij weer

Binnen de 6 weken krijg je de sleutel en moet ook je lening volledig rond zijn. Ter vergelijking: bij een traditionele verkoop duurt het 4 maand voor de akte verlijdt! Je hebt dus weinig tijd om dan nog alle banken te gaan vergelijken voor een lening. Moet het vooruitgaan? Bij hypotheek.winkel staan we in de startblokken!