Home Blogs Renoveren is geen kwestie van óf, maar van wanneer
renovatie

Renoveren is geen kwestie van óf, maar van wanneer

Op 4 september 2024 gaat er een financiële schok door ons land. Maar liefst 22 miljard euro zal vrijkomen op de vervaldag van de staatsbon — een absoluut record. Dat is 30.000 euro (!) per gezin. Sommigen zullen dat geld naar hun spaarboekje versluizen, anderen zullen een nieuwe belegging zoeken. Maar de slimste van de drie biggetjes? Die steekt het in een energetische renovatie.

Harde feit nummer één. Tegen 2050 moeten we allemaal een woning met energielabel A hebben. Vandaag zitten we in Vlaanderen aan 6%. Dat is nog 94% te weinig. Binnen de 25 jaar zal quasi iedereen dus werken moeten laten uitvoeren in zijn huis. Wie een woning koopt met score E of F, heeft zelfs vandaag al een renovatieplicht.

Harde feit nummer twee. Een vuistregel zegt dat je ongeveer 20.000 euro betaalt per trapje dat je verbetert qua energiescore. Wie van een D een A wil maken, moet drie stappen zetten en zit dus al rap aan 60.000 euro. Zelfs al krijg je een deel daarvan terug via premies en subsidies, het blijft meer spaargeld dan jij waarschijnlijk hebt.

Harde feit nummer drie. Een massale renovatiegolf binnen tien of vijftien jaar zal leiden tot een (nog grotere) schaarste aan bouwmaterialen en vakmensen. Verbouwen worden dus niet alleen steeds dringender, maar ook steeds duurder.

Wees de boze wolf te slim af

Net daarom is het zo verstandig om je geld nu al voor jou te doen werken in plaats van het op een spaarboekje te zetten. Energiezuinige huizen stijgen veel sneller in waarde dan de energieverslindende, dus je investeert zeker in de toekomst. Het vreemde is dat vandaag het omgekeerde aan de gang is: er zijn begin 2024 minder renovatiekredieten afgesloten dan vorig jaar. We vinden het blijkbaar minder dringend, nu de energieprijzen weer genormaliseerd zijn. Dat is gevaarlijk kortzichtig…

Moeten we dan allemaal ineens van ons hele huis een energieneutrale thermosfles maken? Neen. Maar je moet tenminste een plan hebben. Begin bijvoorbeeld met het dak en de ramen, ga dan voor de muren en eindig met de vloer. Maar investeer nu niet in een nieuwe keuken als je daar in de toekomst weer alles zal willen (of moeten) openbreken om een warmtepomp te installeren.

Waar vind je de extra centen?

Wie het goed wil aanpakken, zal — met of zonder uitbetaalde staatsbons — waarschijnlijk moeten gaan lenen. Moet dat dan weer een nieuwe hypothecaire lening zijn? Dat kan, maar er zijn ook andere opties. Wie al een tijdje aan het afbetalen is, kan bijvoorbeeld gaan voor een wederopname, zonder notaris en zonder veel gedoe. Nog makkelijker en sneller (maar iets duurder) is een consumentenkrediet.

En wat kunnen wij bij hypotheek.winkel voor jou betekenen? Heel wat! Wij helpen jou bijvoorbeeld om de keuze te maken voor een hypothecaire lening of een consumentenkrediet, op basis van wat jij per maand kan betalen. We kennen onze weg in het labyrint van premies en subsidies, en weten waar je een degelijk renovatieplan kan laten opmaken. Genoeg voor een afspraak?

Bericht aan iedereen:

Hoe ver kan je springen? Verder dan je denkt. Zeker als je eerst met ons praat. Over de accordeonlening, de crescendolening, de renovatielening… Er zijn heel wat formules die de kosten van dat dure huis naar beneden krijgen voor first-time buyers, maar je moet ze kennen.