Renovatieplicht zet extra druk op scheidende koppels
Gepubliceerd op februari 15, 2024
De renovatieplicht dient om onze huizen duurzamer te maken. Maar als onze relatie niet duurzaam blijkt, zorgt ze voor een lelijke verrassing. Eentje waar het gescheiden koppel een financiële kater aan overhoudt en waar de nieuwe koper wel bij vaart. Hoezo?
Je kent stilaan wel het liedje. Wie vandaag een energie-onzuinig huis koopt, is verplicht om het te renoveren. Binnen de 6 jaar na de aankoop moeten alle energiescores E en F verbeteren naar minstens een D. Als de akte bijvoorbeeld op 1 maart 2024 getekend wordt, moet de renovatie rond zijn op 28 februari 2029. Maar nu komt het: van zodra de zandloper is omgedraaid, kan die niet meer gestopt worden. Vijf jaar blijft vijf jaar, ook als het huis opnieuw op de markt komt.
De één zijn dood…
Dat speelt vooral in het nadeel van koppels die uit mekaar gaan. Stel dat het na drie jaar foutloopt en geen van beiden kan het financieel aan om de ander uit te kopen. Dan moet het huis opnieuw op Immoweb, terwijl de renovatie misschien nog bezig is of — in het slechtste geval — nog moet beginnen. De werken moeten daarna op twee jaar rond geraken. Dat is geen cadeau voor de nieuwe koper, die ook nog eens moet wachten tot de akte verlijdt… Probeer zo een huis maar eens aan de man te brengen!
Van de andere kant bekeken: de koper kan nu een gouden zaak doen, want de tijdsdruk van de renovatieplicht ligt mee op tafel bij de prijsonderhandeling. De één zijn dood is de ander zijn brood, dat is hier de harde waarheid. Als koper kan je makkelijk tienduizend euro of meer van de prijs doen, en dat wordt pure winst als je de renovatie slim aanpakt. Vaak is een nieuw dak met zonnepanelen al genoeg om van F naar D te gaan. (En tussen haakjes: de boete om niet klaar te zijn bedraagt maximum 5.000 euro.)
De harde strijd tegen de tijd
Er bestaat één uitzondering op de renovatieplicht. Als een koppel al lang samenwoont in een huis met een slechte energiescore en ze gaan uit mekaar, dan mag alles bij het oude blijven als één van de twee eigenaar blijft. Strikt genomen zou je verwachten dat een renovatie ook hier verplicht is, want de eigendomstitel verandert van twee naar één persoon. Maar de Vlaamse regering ziet deze situatie dus tussen de vingers.
Dat is dan wel meteen de enige uitzondering. Voor de rest is de tikkende tijd ongenadig. Ook als een aannemer het laat afweten bijvoorbeeld, of zelfs failliet gaat: rien à faire. De boete gaat altijd naar de eigenaar, ook als die er eigenlijk niets aan kon doen. Het lijkt onrechtvaardig, maar voorlopig is de overheid niet van plan om nog meer mildheid te tonen.
De toekomst belt aan de voordeur
Eigenlijk is het simpel: we moeten allemaal écht energiezuiniger worden. Dus hebben veel mensen advies nodig over een groene lening of een renovatieplan. Advies dat wij kunnen geven.