Daar is de renovatieplicht — komt er nu een rush op de woningmarkt?
Gepubliceerd op november 12, 2021
De Vlaamse regering heeft, na lang bakkeleien, dan toch kunnen afkloppen op een klimaatakkoord. Om onze CO2-uitstoot te verminderen, komen er nieuwe spelregels voor onze wagens, voor de landbouw, en vooral: op de woningmarkt. Samengevat: het wordt renoveren of betalen. Zal die renovatieplicht leiden tot een plotse stormloop? En gaan de prijzen van de huizen dan omhoog of omlaag?
Vanaf 2023 zal iedereen die een energieverslindende woning koopt verplicht zijn om te renoveren. Een huis met label E of F moet binnen de vijf jaar opgeknapt worden tot niveau D of beter. Dat geldt voor nieuwe aankopen. Wie al eigenaar ís van een woning, krijgt iets meer tijd. Die heeft tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen. En reken maar dat er nog veel huizen zijn met slechte scores.
Een kwestie van timing: voor wie is de rekening?
Daarmee ken je meteen de factor die nu vooral zal spelen: de timing. Wie al eigenaar is van een woning, krijgt meer respijt voor de renovatie. Daarom valt te verwachten dat verkopers graag vóór 2023 van hun meest tochtige huizen verlost willen zijn. Tot dan zullen de kosten namelijk voor de koper zijn. Maar dat weten die kopers ook, dus zij verwachten op hun beurt dat ze in het komende jaar een betere slag kunnen slaan, en dat de torenhoge vraagprijzen misschien eindelijk eens zullen dalen.
Als er één ding is waar we op mogen hopen, dan is het wat redelijkheid. Kopers zullen hopelijk wel twee keer nadenken voor ze meegaan in een opbod om ver boven de prijs van een huis te gaan bieden. Dat moeten ze echt, want die latere deadline van 2030 staat ook in steen gebeiteld en dat is minder veraf dan je denkt. Wie de renovatiekosten vandaag niet meerekent wanneer hij gaat lenen, zal zich serieus mispakken. Een onvoorziene extra lening bovenop een lopende afbetaling, dat kan spannen.
Er is nog werk aan de winkel, véél werk
De staat van ons woningpark is namelijk niet opperbest. Tegen 2050 hebben we ons geëngageerd om alle huizen klimaatneutraal te krijgen, maar voorlopig is er nog maar 4,6% van de huizen die aan het A-label voldoen. Dat zijn er nog 2.900.000 te gaan… Aannemers moeten zich weinig zorgen maken dat ze de komende decennia zonder werk zullen vallen. En zonder geld ook niet, want de gemiddelde energiezuinige renovatie kost toch al snel 50.000 euro. Dat hebben weinig mensen zomaar klaar staan.
In ieder geval, de overheid doet inspanningen qua subsidies. Bijvoorbeeld: eigenaars kunnen een renteloze energielening krijgen tot 60.000 euro. Kopers die renoveren naar label C, B of A kunnen vanaf 2023 zelfs een lening krijgen met een negatieve rente (tot -1,5 procent). Jawel: dan leen je geld en betaal je minder terug dan je geleend hebt.
Zorg dat je een plan hebt, dus vraag advies!
De gouden tip voor iedereen die nu wil kopen: zorg dat je het budget kent dat je nodig zal hebben om tot aan energiescore D te geraken (en nog liever C). Dan zit je nog voor meer dan tien jaar goed. Voeg de kost toe aan de prijs van het huis, dan kan je bij de bank inschatten of het haalbaar is. Zoja, ga er dan nog maar voor in 2022. Zonee, dan zouden we (voorzichtig) aanbevelen om nog een jaartje te wachten.
Geen benul over isolatie en het hele alfabet van labels? Vraag dan advies aan een renovatiecoach. Zij plakken een professioneel prijskaartje op een verbouwing. Vraag hen meteen ook welke subsidies voor jou zouden lukken. En wat de lening voor het huis zelf betreft: ons adres ken je. (Of niet?)