Niet te veel foefelen en andere tips over de nieuwe registratierechten
Gepubliceerd op oktober 8, 2021
De septemberverklaring van de Vlaamse regering deed alle alarmen afgaan in immo-land. Vanaf wanneer gaan de nieuwe registratierechten in? Wie moet er zich nu haasten en wie moet er vooral blijven zitten? Zijn we gejost als we net een compromis getekend hebben? Intussen zijn we eind oktober en is stilaan alles duidelijk. We overlopen nog eens de drie heetste hangijzers.
Pro memorie, dit zijn de nieuwe percentages die ingaan vanaf 1 januari 2022. Over het hoe en het waarom lees je meer in deze blog.
⬇️ 3% voor de enige eigen gezinswoning (in plaats van 6%)
⬇️ 1% als je die woning ingrijpend energetisch renoveert (in plaats van 5%)
⬆️ 12% voor een tweede, derde… woning (in plaats van 10%)
⬆️ 12% voor bouwgrond (in plaats van 10%)
1. Ik wil een nieuwe woning kopen. Moet ik dat nu uitstellen?
Neen. Het is de aktedatum die bepaalt onder welk regime je valt. Of in notariële termen: de datum waarop de akte verlijdt. Een compromis blijft vier maanden geldig (tenzij het nadrukkelijk anders overeengekomen is). Dat betekent: iedereen die nog moet tekenen kan dat nu rustig doen. Tel vier maand bovenop oktober 2021 en je landt al in februari 2022. Geen probleem, de 3% is verzekerd.
Wat als ik in september getekend heb? Dan hoef je ook niet te panikeren. Vraag gewoon aan de notaris om de akte over nieuwjaar te tillen. Dat is volledig wettelijk en als je een goeie notaris hebt zal die daar zelf ook wel mee afkomen. Voor de duidelijkheid, we spreken over iedereen die een enige gezinswoning koopt. Dat is niet noodzakelijk je eerste huis, het kan ook na de verkoop van het vorige. Zolang het maar je enige eigendom is waar je zelf in woont.
Maar nu komt de maar: als je getekend hebt in augustus 2021 of vroeger, dan hang je vast aan de oude registratierechten van 6% of 5%. Alle trucs om de bestaande compromis te verbreken en een nieuwe op te maken zijn volledig af te raden. Want de fiscus zal meekijken en controleren of je gefoefeld hebt. Als ze dat uitvogelen, dan betaal je wel volle pot en komt er een boete bovenop.
2. Ik koop een tweede woning of opbrengsteigendom. Wat nu?
De registratierechten voor een tweede pand gaan omhoog. Daarom heb je er baat bij om snel te kopen, vóór het nieuwe jaar ingaat. Met de timing zit het hier wel een beetje anders. De akte moet namelijk nog niet verleden zijn, hier is het de datum van de verkoopovereenkomst die telt. Je hoeft de notaris dus niet onder druk te zetten om tegen de klok te werken. Een getekende compromis in 2021 volstaat.
3. Ik wil bouwen. Liggen de percentages voor bouwgrond nu al vast?
Ja. Dit was het laatste grote vraagteken, maar de overheid heeft uiteindelijk afgeklopt op 12%. Het is dus toch een stijging geworden. Zoals bij een tweede woning is het hier de datum van de compromis die telt. Je hebt dus nog tot 31 december 2021 om van het iets lagere tarief van 10% te genieten. Op de bakstenen en de constructie betaal je trouwens geen registratierechten, maar 21% btw. Daar verandert er niets. Wie sloopt en heropbouwt, mag dat meestal wel aan een lager tarief van 6% btw. Maar bon, dat is een heel ander verhaal. Onthoud vooral: bouwgrond duurder, vanaf 2022.
Maak desnoods een afspraak…
Soms is het spannend, als je een nieuwe wet direct voelt in je portefeuille. Reken maar dat wij de zaak ook op de voet volgen bij hypotheek.winkel. Update nodig? Maak een afspraak!