Registratierechten in 2022: dit moet je weten
Gepubliceerd op september 28, 2021
De telefoons staan roodgloeiend bij de notarissen… en bij hypotheek.winkel. De registratierechten gaan namelijk weer omlaag. Voor de enige gezinswoning betaal je vanaf 1 januari 2022 maar 3% in plaats van 6%. Ben je dan gesjareld als je net een huis gekocht hebt? En nu de registratierechten omhoog gaan voor een tweede woning, wordt dat dan een rush op de appartementen? Rustig ademhalen iedereen, we zetten een paar dingen op een rijtje.
Eerst de feiten. De registratierechten zijn een belasting op de aankoop van elke woning of bouwgrond. Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak. Daarmee wil Vlaanderen het makkelijker maken voor jonge koppels om een huis te kopen.
Tiens, wie gaat dat betalen? Kort door de bocht: de rijken. Wie een tweede woning koopt als buitenverblijf of opbrengsteigendom, zal namelijk 12% betalen in plaats van 10%.
Hier het volledige overzicht van de percentages voor de registratierechten vanaf 2022:
- 12% voor een tweede, derde… woning (in plaats van 10%)
- 12% voor bouwgrond (in plaats van 10%)
- 3% voor de eerste eigen gezinswoning (in plaats van 6%)
- 1% als je die woning ingrijpend energetisch renoveert (in plaats van 5%)
1. Moeten we nu wachten tot de nieuwe registratierechten om een huis te kopen?
Neen. Wachten heeft geen zin. Je kan makkelijk vandaag kopen en afspreken met de verkoper dat je akte pas in januari verlijdt. Dat is namelijk de datum die telt. En om eerlijk te zijn: het duurt sowieso vaak vier maanden van compromis tot akte. Je zou al een vlotte notaris moeten hebben die de klus nog voor nieuwjaar kan klaren.
2. Moeten we dan haasten voor ons nieuw appartement aan zee?
Omgekeerd vragen de potentiële kopers van een tweede woning zich af of zij zich nu moeten haasten. Voor hen geldt hetzelfde: dan zal de notaris zich moeten reppen. Dring dus zeker aan als je dat buitenverblijf al gevonden hebt, maar haal geen halsbrekende toeren uit als je nog aan de zoektocht moet beginnen. Een verschil van 2% rechtvaardigt niet om zwaar boven de vraagprijs te gaan bieden in een overbevraagde markt.
3. Ik wil mijn eerste huis verkopen, hoe zit het dan?
Wie zijn huis vandaag verkoopt en een ander nestje aanschaft, kan de registratierechten voor de eerste woning aftrekken van de tweede. Ingewikkeld. En vervelend voor de overheid, die liever bij elke aankoop een graantje zou meepikken. Het systeem van de ‘meeneembaarheid’ gaat daarom op de schop, maar niet meteen. Tot eind 2023 zal de koper kunnen kiezen tussen het verlaagd tarief van 3% of de meeneembaarheid aan 6%. Bekijk met je hypotheek.expert wat in jouw geval het voordeligst is. Zij beschikken namelijk over een rekentool die alles meeneemt om de juiste keuze te kunnen maken.
4. Wordt het echt goedkoper voor jonge mensen?
De prijzen op de woningmarkt staan torenhoog, en het zijn vooral mensen zonder spaargeld die dat voelen. Zeker bij huizen waar nog werk aan is, kunnen ze nu echt hun voordeel doen. Neem nu een arbeidershuisje van 250.000 in slechte staat. Een jong koppel dat het koopt als eerste woning en het energetisch renoveert, betaalt maar 1% registratierechten (of 2.500 euro). De investeerder die het pand wil kopen om te verhuren betaalt 12% (of 30.000 euro). Dat scheelt toch al een slok op de borrel. De Vlaamse regering speelt dus toch een beetje Robin Hood met deze maatregel.
Onze telefoon doet het nog
Dit nieuws is nog vers, de details zijn nog niet bekend. Misschien volgt er hier en daar nog een bijsturing. Of er verandert nog iets aan de timing, pakweg voor die meeneembaarheid. Bij hypotheek.winkel volgen we de persberichten, dus maak een afspraak als je wil weten waar jij staat.