Nu is het moment om je dak te renoveren. Nu!
Gepubliceerd op september 15, 2022
Bericht aan de doe-het-zelvers: winter is coming…Nog tot eind 2020 krijg je een energiepremie als je dat oude dak zelf isoleert. Het is een premie die de Vlaamse regering van haar lijstje zal schrappen vanaf volgend jaar. Beter om het meteen aan te pakken dus, nu de zomer op zijn eind loopt.
Bon, wat schuift dat en hoe krijg ik het geregeld? Twee euro per vierkante meter. De premie krijg je via netbeheerder Fluvius. De eindfactuur moet ten laatste op 31 december 2020 staan. De aanvraag doe je hier online (doe het niet per post, want de verwerking kan dan twee maand duren). De geschrapte premie geldt enkel voor doe-het-zelvers. Wie met een aannemer werkt, kan in 2021 wél nog vier euro per vierkante meter vragen.
Al is dit waarschijnlijk nog niet het einde van het verhaal als je in een oude woning woont met kiertjes in de ramen en deuren. Tegen 2050 moeten we onze broeikasgassen met minstens 80% verminderen ten opzichte van 1990. Daar hebben onze ministers zich toe geëngageerd met de Europese Green Deal en de Overeenkomst van Parijs.
2050, dat is nog lang, maar er is werk aan de winkel. Eind 2019 voldeed namelijk maar 1% van de huizen en 4% van de appartementen aan het A-label dat we uiteindelijk allemaal gaan moeten scoren — dat staat voor een energiescore van 100 kWh/m2 op jaarbasis.
We zijn er niet bijna, nog lange niet, nog lange niet
Laat het ons zo samenvatten: meer dan 9 op de 10 huizen zullen gebuisd zijn als er niets gebeurt. We gaan dus dertig jaar van zware renovaties tegemoet. Gouden jaren voor alle aannemers en stielmannen, dat zeker, maar het zal ook aan de vijf volgende regeringen zijn om voor particulieren met overtuigende premies af te komen. En boetes voor wie niet wil luisteren. Soms zal enkel de sloophamer soelaas brengen, daar bestaat trouwens nu al een premie voor.
Wat kan er allemaal? Dit is België, dus zijn er verschillende premies per gewest. In Vlaanderen zijn er heel veel mogelijkheden voor energiezuinige renovatie. Zo veel opties zijn er, dat er zelfs een aparte website voor bestaat met de mooie naam www.premiezoeker.be.
Gratis groene lening voor zware kosten
Eén ding is zeker: wie de beste leerling van de klas wil zijn, zal moeten betalen. Experts hebben berekend dat een picobello renovatie van het gemiddelde huis 60.000 euro kost. Dat is een bedrag dat je vanaf 2021 renteloos kan lenen. “Geld lenen kost ook geld” klopt dus voor één keer niet, als je flink energiezuinig wil verbouwen. Uiteraard zijn er ook regels aan verbonden, zie onze blog over de gratis groene lening.
Hoe pak je het concreet aan? Welk soort verbouwingen geeft het beste resultaat? Condensatieketels, zonnepanelen, hoogrendementsglas, vloerisolatie, warmtepompboilers… Niet iedereen is genoeg eco-wizard om daar zelf zijn weg in te vinden. Daarvoor zijn de Energiehuizen opgericht. Zij kunnen je vertellen hoe goed je nu al scoort op vlak van energieverbruik en geven tips om je EPC uit de rode cijfers te halen. Ze hebben een boekenplank met mapjes over alle steunmaatregelen.
Kom van dat dak af!
Het enige wat ze daar niet zullen doen, is voor jou betalen. Om te weten waar je het voordeligst kan lenen als je het serieus wil aanpakken, verwijzen we liever naar een andere winkel. De onze, bijvoorbeeld!
Slimme antwoorden op al je vragen?
Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.