Wat verandert er weer binnen de financiële- en huizenmarkt in 2022?
Gepubliceerd op januari 6, 2022
Gelukkig nieuwjaar! De kalkoen is verteerd is en de eerste goede voornemens zijn al gesneuveld. Goed moment om eens te kijken naar de financiële wereld en de woonmarkt in het bijzonder. Wat is er veranderd op 1 januari 2022? In het kort: energie wordt een bepalende factor en daar hangt vaak een prijskaartje aan.
1. Je zichtrekening wordt duurder
Zoals elk jaar stijgen de kosten voor een zichtrekening bij de meeste banken. Dat doet er toch niet toe voor een woonkrediet? Eigenlijk wel. Want de bank waar je gaat lenen wil je zieltje winnen met een zichtrekening in hun filiaal. Doe maar eens 3 euro x 12 maanden x 25 jaar en je snapt dat de kost van die rekening meer en meer een rol speelt bij het vergelijken van de leningen.
2. De oude EPC’s gaan de deur uit
Vanaf 2022 moet je als verkoper een recent energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Recent betekent van na 1 januari 2019, omdat de attesten sindsdien aan strengere voorwaarden moesten voldoen. Zo een recent EPC-attest heb je ook nodig om een renteloos renovatiekrediet te krijgen. Voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw moet je vanaf nu ook een apart attest hebben, naast dat van het appartement zelf.
3. De nieuwe registratierechten gaan in
De registratierechten voor een eerste eigen woning zakken vanaf 1 januari van 6% naar 3%. (Voor een bescheiden woning krijg je er nog een korting bij, maar ook daar veranderen de spelregels een beetje.) Het tarief keldert vooral als je een Ingrijpende Energetische Renovatie van plan bent. Dan betaal je nog maar 1% aan registratierechten, wat toch al een beetje compenseert voor de kosten van de renovatie zelf. Wanneer je een nieuwe woning aankoopt zal je wel moeten kiezen tussen de 3 (of 1%) of de meeneembaarheid. Voor bouwgrond en voor een tweede woning gaan de registratierechten dan weer omhoog, van 10% naar 12%.
4. Andere belasting voor je huis in het buitenland
Als je een huis hebt in het buitenland, zal je daar anders op belast worden. Vroeger betaalde je op basis van de huur, maar vanaf je volgende belastingbrief telt het Kadastraal Inkomen. De kenners verwachten dat het iets goedkoper zal uitdraaien, omdat het K.I. bepaald is op de waarde van een huis in 1975. Bizar dat de fiscus dat compleet verouderde systeem nu zelfs uitbreidt naar het buitenland, maar zo is het.
5. De schatting wordt verplicht
Vanaf nu moet er bij elke aanvraag voor een woonkrediet een objectieve schatting in de bijlage. Dat betekent niet per se dat er echt een schatter moet komen kijken (met de bijhorende kost). De Nationale Bank laat namelijk ook toe om een statistisch model te gebruiken. Dan vergelijkt jouw bank de woning met vergelijkbare huizen in dezelfde buurt en van dezelfde grootte — en daar hoef je normaal niet voor bij te betalen
6. Bye bye, mazout
Vanaf januari mag je geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen. Herstelling van een bestaande ketel kan wel nog, behalve als het ketellichaam zelf moet vervangen worden. Dan ben je verplicht over te stappen naar bijvoorbeeld een ketel op gas of een warmtepomp. Je krijgt nog een uitzondering als er in de straat geen aardgasleiding ligt, maar dan enkel voor een bestaand huis (bij nieuwbouw is het echt nada).
7. Nieuwe renovatiepremies in Brussel
De Brusselse regering voert vanaf 1 maart 2022 verschillende renovatiepremies samen onder de noemer ‘Renolution’. Je zal ook premies kunnen aanvragen voor werken die je tot één jaar geleden liet uitvoeren.
8. Duurdere elektriciteit op de piekuren
Vanaf 1 juli zal ons elektriciteitsverbruik anders berekend worden. Tenminste, als je al een digitale meter hebt, maar die komt er hoe dan ook aan. Het verbruik op piekmomenten zal extra duur worden. Het wordt dus een kwestie van je piekverbruik zoveel mogelijk te beperken. Laad je elektrische auto bijvoorbeeld op de momenten dat de zonnepanelen volop werken op en zoek nog eens in de handleiding van je wasmachine hoe je die timer instelt.
9. Nieuwe premies voor thuisbatterijen
Een thuisbatterij is een andere manier om je energie in eigen handen te nemen. Vlaanderen geeft daar premies voor, maar de tarieven en voorwaarden veranderen elk jaar.
10. Foefelen wordt moeilijker
Als uitsmijter geven we nog even het volgende mee. Hoewel de privacy-autoriteiten dat niet zagen zitten, heeft de Belgische overheid toch beslist om de fiscus inzage te geven over de stand van al je bankrekeningen. Twee keer per jaar moeten de banken laten weten hoeveel er op je rekening staat. Ook Justitie, deurwaarders en notarissen krijgen onder bepaalde voorwaarden toegang tot dit register. Hopelijk botst dat niet met je flinke of minder flinke voornemens voor 2022…
De beste dingen veranderen nooit
Er verandert veel, maar op één vaste waarde kan je rekenen: advies bij je hypotheek.expert blijft gratis. En wij spreken klare taal, elk jaar opnieuw.