Home Blogs Wat verandert er in 2024 voor kopers, bouwers, huurders en eigenaars van een woning?

Wat verandert er in 2024 voor kopers, bouwers, huurders en eigenaars van een woning?

Dat het nooit stilstaat, op de huizenmarkt! Kijk maar naar de regels en afspraken die veranderen in 2024 — sommige daarvan hebben een behoorlijke impact. Dit zijn volgens ons de belangrijkste vijf. Spoiler alert: je zal meestal meer betalen.

…voor wie een huis sloopt voor nieuwbouw

In oktober werd de beslissing genomen om de sloop en heropbouw voort te zetten tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. Er zijn echter enkele strengere voorwaarden van kracht geworden. Dit verlaagde tarief is nu alleen van toepassing voor particulieren wanneer de woning na de uitvoering van de werken uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt zal worden als enige privéwoning, tweede verblijven en woningen om te verhuren komen niet in aanmerking. Bovendien mag de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 vierkante meter bedragen, en je moet minstens 5 jaar in de woning blijven wonen. Anders moet het belastingvoordeel voor het jaar van de verhuizing en de resterende jaren van de vijfjarige periode worden teruggestort.

hoe-oud-lening

…voor wie een tweede woning wil kopen

De ‘federale woonbonus’ voor tweede verblijven en opbrengsteigendom gaat eruit. De Vlaamse woonbonus was al langer afgeschaft, maar vanaf 2024 gaat ook dit federale fiscale voordeel op de schop. Wie de akte nog getekend krijgt in 2023, zal wel nog voor de volledige looptijd van de lening een stuk van de kosten kunnen inbrengen. Maar de klok tikt.

…voor wie een tweede keer koopt

Voor wie verkast van het ene naar het andere huis (waar je zelf gedomicilieerd bent, dus geen tweede verblijf), verdwijnt het principe van meeneembaarheid. Je kan dan niet meer een stuk recupereren van de registratierechten die je vroeger al betaalde. Tot eind 2023 heb je nog de keuze, bij alle akten vanaf 1 januari 2024 betaalt iedereen gewoon 3% registratierechten.

…voor wie zonnepanelen of een warmtepomp wil

We betaalden met zijn allen tijdelijk minder btw op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers: 6% in plaats van 21% btw. Vanaf 2024 zullen enkel warmtepompen aan 6% BTW verkrijgbaar blijven, wat toch al snel €750 tot €2.500 kan opbrengen. Voor zonnepanelen en zonneboilers zal de korting enkel nog gelden voor wie in een huis ouder dan 10 jaar woont. Dan telt die nieuwe energievoorziening namelijk als een renovatie, en daarvoor gelden meer soepele regels.

…voor wie een slecht geïsoleerd huis huurt

Deze geldt al vanaf oktober 2023: de huurprijs van een slecht geïsoleerde woning mag weer omhoog. De Vlaamse regering had dat tijdelijk verboden aan de huiseigenaars tijdens de energiecrisis. De prijzen voor gas en elektriciteit schoten toen door het dak — zeker als het een slecht geïsoleerd dak was — en de maatregel hielp om meer dan 250.000 huurders te ondersteunen tijdens de energiecrisis.

Nu zijn de prijzen op de energiemarkt weer bijna genormaliseerd, en dus mag de prijs van alle huizen met energielabel D, E en F weer geïndexeerd worden. (Jammer eigenlijk, want nu verliezen eigenaars dat extra duwtje in de rug om hun huis beter te isoleren.) Let wel: er is een correctiefactor. Zo krijgen huurders na een jaar niet ineens een enorme lap erbij.

…voor wie een lening afsluit

Onder het motto “alle beetjes helpen”, vanaf 2024 mogen de banken nog maximum 350 euro aan dossierkosten aanrekenen. Voordien was dit nog 500 euro, maar door de digitalisering is die 500 euro eigenlijk niet meer gerechtvaardigd en wordt dit bij wet dus met 150 euro goedkoper gemaakt.

…voor wie vragen heeft

Onze hypotheek.experts zitten nog altijd klaar. Dus voor wie vragen heeft, verandert er niets in 2024. Of toch wel, want we zijn met steeds meer op steeds meer locaties. Voor alle lastige kwesties. Bijvoorbeeld: is het nu een verbouwing of een nieuwbouw? 6% of 21%? Als je twijfelt, vraag het dan aan een expert, gratis plus 0% btw.