Home Blogs Een huis met een EPC van E of F — kopen of lopen?
hypothecaire-lening-berekenen

Een huis met een EPC van E of F — kopen of lopen?

Huizenjagers stappen er tegenwoordig in een wijde bocht omheen: de panden met een energiescore van E of F. Begrijpelijk. Want die huizen verslinden niet alleen energie, maar ook geld, vanwege de renovatieplicht. Binnen de 6 jaar moet de score naar D of beter, met alle kosten vandien. Het nadeel is evident, maar heeft elk nadeel ook zijn voordeel? Tijd voor een nuchtere blik.

Ook onze hypotheek.experts zien de trend. Woningen met een score A, B of C stijgen nog altijd in prijs, terwijl de panden met een E of F stilaan kelderen. Eigenaars geraken er niet meer vanaf, tenzij ze veel minder vragen. Een bescheiden huis met een score A dat vandaag voor 350.000 euro te koop staat, kost met een score F gemiddeld nog 280.000 euro. Een ferm verschil van 70.000 euro, en we hebben het hier wel degelijk over een pand met eenzelfde ligging en dezelfde grootte.

Wie niet rijk is, moet slim zijn

Daarmee is al het belangrijkste punt gemaakt. Je kan met zo een ouder huis wel degelijk een slag slaan. Voor die 70.000 euro kan je al een ferme renovatie bekostigen. Bovendien compenseert de overheid de renovatieplicht ook met allerlei premies en subsidies. Als vuistregel zeggen ze soms: het kost 20.000 euro om één trap te dalen in energiescore, en je krijgt tussen de 10% en de 30% terug. Hoe meer trapjes je daalt, hoe hoger de tegemoetkomingen.

Is dat geen doolhof, al die Vlaamse premies en kortingen? Reken maar. Maar een website als premiezoeker.be maakt het al iets overzichtelijker, van het dak en de ruwbouw tot de elektriciteit en het sanitair. Daarnaast bestaan er ook 20 lokale energiehuizen in Vlaanderen die advies op maat geven. En er komen nu ook spelers op de markt die het gewoon voor jou doen: één rapport specifiek voor jouw huis, met daarbij duidelijk de kortste weg naar elke premie. Dat kost iets, maar gemak betaalt zich.

Leg eens alle argumenten in de weegschaal

Willen we daarmee zeggen dat iedereen maar beter naar een aftands en energieverslindend pand op zoek kan gaan? Natuurlijk niet. Want de nadelen zijn ook écht nadelen. Verbouwen kost geld en kopzorgen, altijd. Bovendien, als het om ingrijpende werken gaat, kan je ook niet meteen in je huis gaan wonen. Dat betekent langer elders huren, of langer logeren bij de (schoon)ouders. Dat is waarschijnlijk niet meteen waar je van droomde.

Het enige wat we willen zeggen, is: laat je niet verblinden door die ene letter van de energiescore. Met een nieuw dak en zonnepanelen spring je misschien al van een F naar een D. Doe er nog dubbele ramen bij, en je schuift al door naar een C. Daarmee zit je toch al goed voor een jaar of tien. Uiteindelijk gaan we tegen 2050 allemaal naar een A moeten, maar verder verbouwen kan ook later. Een goed renovatieplan is goud waard, wat dat betreft.

Wij zorgen voor minder zorgen

En laat dat nu ook iets zijn waarvoor je bij ons terecht kunt. We zijn 2025, en behalve voor een nieuwbouw of een sleutel-op-de-deur, maakt een renovatie nu eenmaal deel uit van bijna elke aankoop én van de lening. Maak een afspraak en je zal verrast zijn hoeveel zorgen wij kunnen wegnemen.