Home Blogs Waarmee kunnen je ouders helpen bij een hypothecaire lening?

Waarmee kunnen je ouders helpen bij een hypothecaire lening?

“Mama en papa, we gaan iets kopen!” Dat klinkt veel ouders als muziek in de oren. Anderen worden er een tikje zenuwachtig van. Ze zouden niets liever willen dan je te helpen, maar veel geld hebben ze niet op overschot. Nochtans zijn er allerlei manieren waarop ze kunnen steunen. Stuur hen misschien eens dit lijstje, en bespreek het zondag bij de koffie?

1. Pandverstrekking: eigen huis als waarborg

Veel ouders hebben zelf een huis dat al grotendeels of volledig afbetaald is. Daarmee kunnen zij je heel goed van dienst zijn, zonder geld op tafel te leggen. Het ouderlijk huis kan namelijk dienen als tweede waarborg voor de bank. Een pandverstrekking heet dat. Op die manier krijgt de bank extra garanties en krijg jij betere voorwaarden (lees: een lagere rentevoet). Dat kan makkelijk 50 tot 100 euro per maand schelen! Je moet mekaar wel écht vertrouwen, want het worst case scenario is geen pretje.

2. Tijdelijke borgstelling: eigen geld als waarborg

Stel: je studeert geneeskunde, zit in je vijfde jaar en je wil een huis kopen. De bank weet dat je waarschijnlijk goed in de wol zal zitten later, maar op papier ben je nog altijd arm. Of: het is uit met je lief en je wil blijven wonen, maar de bank gelooft niet dat jij de afbetaling alleen aankan. In zulke situaties zouden je ouders zich tijdelijk borg kunnen stellen met hun eigen rekening. Ook dat kost hen enkel een handtekening en geen geld. Het is een extra garantie, maar hier met kapitaal in plaats van vastgoed. Tot als jij écht alleen op je benen staat.

3. Mede-eigenaarschap: samen kopen en betalen

Misschien willen je ouders wel mee eigenaar worden? Het kan, voor eender welk percentage. Zij kunnen ook de maandelijkse afbetaling mee voor hun rekening nemen. Als daar iets tegenover staat — dat ze zelf komen inwonen bijvoorbeeld — is dat de logica zelve, want ze krijgen er ook iets voor terug. Je kan meteen veel meer aan de bank terugbetalen, en een groter droomhuis komt dan misschien wél in het vizier.

4. Consumentenkrediet: zelf een beetje lenen

Misschien hebben je ouders geen zak gouden florijnen op overschot, maar kunnen ze wel elke maand iets kleins missen. Voor hen hebben verschillende banken een consumentenkrediet in de aanbieding ‘voor aankoop woning kind’. Dat is een (relatief) goedkope lening, omdat het doel zo duidelijk bepaald is. Ze kunnen er dus niet mee op wereldreis, maar jou wel dat kleine duwtje geven dat je misschien nog nodig had.

5. Een krediet: niet geven, maar lenen

Geld lenen kost ook geld, maar meestal niet bij je ouders. Door jou een renteloze lening aan te bieden, helpen ze je ook. Daar hoef je niet voor naar de notaris. Zet de timing en de voorwaarden gewoon in een mail, kwestie van te tonen dat het voor iedereen menens is. En misschien kan je de terugbetaling ook nog wat uitstellen tot over een paar jaar? Dat zijn voordelen die je bij de bank niet zomaar zal krijgen. (PS: en eens iets kwijtschelden voor Sinterklaas of kerstmis, dat doet de bank ook nooit.)

En waar doe je dat allemaal?

Google gerust naar al de titelwoorden hierboven, en je ziet welke banken welke formules aanbieden aan welke voorwaarden. Of kom naar hypotheek.winkel en regel het allemaal gratis via ons. Je ouders zijn ook welkom, ze moeten niet eens een taartje meebrengen.