Home Blogs Worden de huizen duurder in 2025?

Worden de huizen duurder in 2025?

In Vlaanderen is een echte prijsdaling op de woningmarkt een zeldzaamheid. Dus misschien kunnen we de vraag beter anders formuleren: hoevéél duurder worden de huizen in 2025? Daarvoor moeten we een paar factoren in de weegschaal leggen. We houden het zo eenvoudig mogelijk!

1. De nieuwe registratierechten

Vanaf 2025 betalen we aan vadertje staat nog maar 2% registratierechten in plaats van 3% voor een eerste gezinswoning. Uit het verleden weten we dat zoiets altijd een stijging van de woningprijzen betekent. Simpelweg omdat de kopers dan iets minder eigen spaargeld moeten hebben (voor de registratierechten kan je moeilijk lenen) en omdat eigenaars dan ook iets meer durven te vragen.

Maar het effect hiervan zal in 2025 beperkt zijn. Het gaat tenslotte maar om een percentje, een peulschil van de totale kost van een woning. En wie een energiezuinige renovatie doet, die krijgt geen korting meer op de registratierechten. Voor hen stijgt de belasting zelfs van 1% naar 2%. Dus laat ons er maar van uitgaan dat dit compenseert naar de andere kant.

💰 Netto-effect? Hoogstens een kleine rimpeling.

2. De dalende rente

De rentevoeten en de woningprijs, dat zijn communicerende vaten. Als de rente daalt, dan stijgt de vraag naar leningen, en daarmee ook de prijs van de huizen. Dat heeft altijd een ferme impact. Kijk maar naar 2023: toen steeg de rente met 2% en er werden zomaar eventjes 35% minder woonkredieten afgesloten.

Nu gebeurt het omgekeerde. De rente is aan het dalen. In 2024 was het effect daarvan nog beperkt, omdat de markt nog aarzelend reageerde. Er was nog wat onzekerheid. Maar de daling is nu wel echt een feit, en dat zal hoe dan ook een impact hebben. Zeker omdat het aanbod van woningen niet mee stijgt. Denk maar aan het groeiende aantal eenoudergezinnen, de toename van de bevolking, de druk van studenten op de privémarkt, enzovoort. En hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs.

💰 Netto-effect? Een stijging van ongeveer 3% volgens experts.

3. De nieuwe regels rond renovatie

Vanaf 2025 vallen een aantal voordelen weg voor wie energiezuinig renoveert. De druk is ook een beetje van de (mazout)ketel, want de overheid geeft nu meer tijd om tot energielabel D te komen. Het langetermijnplan om naar C, B en A te gaan zit zelfs weer in de ijskast. Met andere woorden: jonge mensen zien het weer iets meer zitten om een pand met een slechte energiescore te kopen, zonder nog de druk te voelen van een dure renovatie. In de voorbije jaren kregen verkopers hun oudste woningen soms aan de straatstenen niet meer kwijt, maar het zou wel eens kunnen dat die prijsdaling stopt.

💰 Netto-effect? Een lichte prijsstijging van slecht geïsoleerde woningen.

De conclusie?

Niets nieuws onder de zon: huizen worden duurder in 2025. Reden te meer om te zoeken naar de beste lening, de juiste verzekeringen en speciale formules op maat van kleine budgetten. Check, check, check, als je daarvoor bij ons komt aankloppen.