Maakt corona de huizen goedkoper? Kop of munt!
Gepubliceerd op maart 31, 2020
Het virus rukt planeet aarde uit zijn koers. Dat onooglijke CoVid-19 kan de financiële markten langer en harder ontregelen dan elke andere crisis van ons millennium, inclusief de wereldcrash van 2008. We staan erbij en kijken ernaar. Wat zal die pandemie doen met de huizenmarkt? Speel maar mee, het is kop of munt. De antwoorden staan hieronder en ze zijn allemaal juist.
Onze hele maatschappij heeft op pauze geduwd. Op de vastgoedmarkt is dat niet anders. Plaatsbezoeken zijn formeel verboden en de politie heeft er ook al boetes voor uitgedeeld. Met andere woorden: de verkoop valt nu compleet stil. Tenzij je een oliesjeik bent, koop je geen huis als je enkel foto’s hebt kunnen bekijken. En zelfs de sjeik krijgt het lastig, want ook bij de notarissen verloopt alles nu trager. Hun machinerie is te roestig. Om over te schakelen van papier naar digitaal gaan ze tijd nodig hebben.
Kop: natúúrlijk worden huizen goedkoper!
Zelfs wie gebuisd was voor economie, herinnert zich nog vraag en aanbod. Als het aanbod stijgt en de vraag blijft gelijk (of de vraag zakt), dan daalt de prijs. En dat zit er wel aan te komen, na weken en maanden van stilstand. De huizenmarkt zal ineens met nieuwe panden overspoeld worden na de crisis, wanneer dat ook moge zijn.
Dat geldt niet alleen voor de huizen die nu op Immoweb ‘on hold’ staan. Er komen door deze crisis ook nieuwe verkopers bij. Veel mensen hebben tijdens de voorbije jaren in vastgoed geïnvesteerd, omdat een spaarboekje in België toch niks opbrengt. Als die eigenaars nu financieel in de problemen komen — en dat gaan er veel zijn — dan willen ze hun bakstenen weer inruilen voor harde cash. Prijzen omlaag dus!
Munt: nee, de huizen worden duurder!
Niet enkel de verkopers staan te wachten, ook de kopers. Je zou dus kunnen verwachten dat er een serieuze rush op de markt ontstaat van zodra corona uit het land is. Zie eind 2019, met de afschaffing van de woonbonus. Een gevoel van dringendheid, van “we moeten nu onze kans wagen!” duwt altijd de prijzen omhoog, zelfs al is het eigenlijk irrationeel.
Er is nog een reden. De Belgische vastgoedmarkt is zeer stabiel. Je weet wel, die baksteen in de maag. Na de financiële crisis van 2008, die nota bene veroorzaakt was door een bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt, zijn er hier geen zware klappen gevallen. De vastgoedmarkt zou ook in 2020 of 2021 zijn veerkracht en robuustheid opnieuw kunnen bewijzen.
Experts wijzen er ook op dat de rente nu historisch laag staat. Maar of dat zo zal blijven? Nationale overheden moeten stevig lenen om de crisis te bezweren en dan zullen de rentes die ze voor staatsleningen betalen omhoog gaan. Dat heeft gevolgen voor de consument, want de hypotheekrente hangt vast aan de staatsrente. Het zal dan niet de prijs van het huis zijn die stijgt, maar wel de prijs van de lening.
Dubbeltje op zijn kant: was het wel de juiste vraag?
Het is echt koffiedik kijken, beste lezer. Om de drie dagen verandert onze kijk op de feiten, en er zijn zoveel verwikkelingen waar we geen zicht op hebben. Denk aan de corona-breakups. In China gingen de echtscheidingscijfers wel degelijk omhoog. Koppels zullen dan verkopen en naar een kleiner huis zoeken. Huizenprijzen omlaag, appartementsprijzen omhoog, zoiets dan maar? Echt, niemand heeft een glazen bol in tijden van corona. Haal gewoon eens diep adem en bewaar de rust.
Dat van de ‘early bird’ en zijn worm
Dit is een tijd waarin gezinnen bezinnen. Zelfs al is er nog niks zeker, het kan geen kwaad om te weten waar je staat. Wij werken gewoon door. Bij hypotheek.winkel leggen we je in een uurtje uit hoeveel je kan lenen en waar je rekening mee moet houden. Dan weet je dat toch al. En intussen: gezondheid!
Slimme antwoorden op al je vragen?
Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.