Exit woonbonus: kan je echt best NU een huis kopen?
Gepubliceerd op oktober 3, 2019
Je zal het ondertussen wel al gelezen hebben. Het regeerakkoord is een feit en binnenkort gaat de woonbonus op de schop. Je zal vanaf 1 januari 2020 geen beroep meer kunnen doen op het ferme belastingvoordeel dat een hypothecaire lening met zich meebrengt. Geen wonder dat de media moord en brand schreeuwen en dat je schoonouders niet zwijgen over ‘de laatste kans!’.
Maar is het allemaal wel zo zwart-wit? Hier zijn 4 redenen om te twijfelen.
Eerst nog eens de feiten op een rijtje.
De woonbonus is in 2005 ingevoerd om de Vlaming te helpen om een eigen huis te kopen. De overheid gaf geen cash in de hand, maar wel een fikse belastingvermindering als je een lening afsloot. En die was niet min. Om je alle berekeningen te besparen: reken maar op een totale belastingvermindering van ongeveer 15.000 euro voor een krediet op 20 jaar, 18.500 euro voor een krediet op 25 jaar. En dat per persoon. Wees gerust: dat voordeel loopt gewoon door voor wie al aan het afbetalen is.
Maar voor nieuwe aankopen is het binnenkort afgelopen, dus nu gaan veel mensen koortsig op zoek om zo rap mogelijk een handtekening onder een compromis te zetten. Onmiddellijk! Met twee D’s en twee L’en!
Bij hypotheek.winkel zijn we voorzichtiger.
1. De registratierechten zakken
Ten eerste zakken de registratierechten van 7% naar 6%. Toegegeven, dat percentje is niet spectaculair, want het betekent maar een paar duizend euro korting. Wie een grondige energierenovatie doorvoert, betaalt maar 5% registratierechten, maar zelfs dan weegt de verlaging niet op tegen het schrappen van de woonbonus.
Maar er zijn uitzonderingen. Soms zullen die paar duizenden euro’s er namelijk voor zorgen dat je een lager percentage op je lening krijgt omdat je minder moet ontlenen ten opzichte van de totale aankoopprijs. Dat heet de ‘quotiteit’. En dan is het de lening zelf die een stuk voordeliger uitdraait. Toegegeven, dat geldt zeker maar voor een minderheid, maar pols toch eens bij de hypotheek.winkel naar jouw specifieke situatie.
2. De klok tikt nóg rapper dan je denkt
Ten tweede, je hebt nog maar enkele weken tijd om dat droomhuis aan te schaffen. Tussen het compromis en het verlijden van de akte bij de notaris zitten altijd een paar maanden. In het beste geval twee, maar het maximum is vier. Als jouw notaris dus niet rap alle informatie bij mekaar krijgt (bodemattest, stedenbouwkundig uittreksel, keuring van de elektrische installatie), dan ben je eraan voor de moeite en grijp je naast die tienduizenden euro’s. Weinig notarissen zullen je 100% zekerheid kunnen beloven.
Trouwens, de meeste banken en notarissen zullen hun eindejaarsvakantie nemen vanaf 21 december. Nog twee weken minder tijd en het was al zo krap. Wil je dan echt snel-snel een keuze maken die de rest van je leven zal beïnvloeden?
3. Je bent niet de enige
Ten derde, de markt is wakker geschud. Iedereen die nog rustig op zoek was, schuimt nu alle websites, immomakelaars en zondagskrantjes af, op zoek naar huizen te koop.
De vraag zal op zeer korte termijn dus enorm toenemen. Een beetje van een slimme verkoper zal in de komende weken niet twijfelen om daarom het prijskaartje wat aan te passen. Wie niet waag, niet wint. Een huis dat plots 320.000 euro kost in plaats van 300.000? Poef! Weg is de winst van de woonbonus.
4. Misschien worden de huizen weer goedkoper
Ten vierde, volgens de specialisten kan het einde van de woonbonus er op termijn voor zorgen dat de prijs van de woningen weer zal dalen. De Nationale Bank van België (NBB) gaf net nog te kennen dat de woningmarkt vandaag maar liefst 15% overgewaardeerd zou zijn. Dat wil dus zeggen dat het droomhuis van 300.000 euro eigenlijk maar 255.000 euro waard is.
De huizenmarkt voorspellen, dat is altijd een beetje koffiedik kijken, en het zou niet de eerste keer zijn dat de NBB zich vergist. Maar toch, we weten dat die nobele instelling broedt op nieuwe maatregelen om de druk op de woonprijzen te verminderen. En dan zouden veel banken de overgewaardeerde woningen minder graag gaan financieren, omdat ze daarmee zelf in de problemen geraken wanneer de prijzen kelderen.
Wat was dat weer, van haast en spoed?
Laat je hoofd niet zot maken. Natuurlijk moet je nu niet uitstellen als je deze week je compromis zou gaan tekenen. Schiet dan zeker nu in actie schieten om ook de lening nog vóór 2020 te fiksen. En als je de prijzen wil vergelijken, gaat dat nog altijd het snelst bij hypotheek.winkel. De rest is welkom om zonder stress langs te komen zodat we samen kunnen berekenen hoeveel je kan lenen voor je toekomst. En ook voor alle verdere vragen over die verduivelde woonbonus staan we klaar:
Slimme antwoorden op al je vragen?
Naast een resem antwoorden, hebben we nog wat anders voor jou. We vergelijken voor je neus de producten van 25 banken. Gratis en voor niets. Kom dus zeker eens langs voor een kop koffie en een lening op jouw maat.