5 redenen om te renoveren in 2023
Gepubliceerd op januari 24, 2023
Of 2023 een goed jaar wordt om een huis te kopen zal je zelf moeten uitmaken, maar wat nu al zeker is: dit wordt het jaar van de massale renovatie. Daar zijn vijf goeie redenen voor.
1. We moeten van Moeder Aarde
Laat ons beginnen met de evidentie: de planeet houdt het niet meer. Energie verstoken langs ramen en deuren is de stomste manier om CO2 uit te stoten, want het is perfect te vermijden met betere isolatie. Klimaatopwarming is wel degelijk gelinkt aan jouw chauffage.
2. We moeten voor onszelf
Wie niet horen wil, zal voelen. Meer bepaald aan de portefeuille. Over de stijgende energiefactuur hoeven we je niets te vertellen. Een gevolg is dat de Vlaming in 2022 al 12% minder elektriciteit verbruikte en 14% minder gas. Dat was dus vooral door zuiniger met energie om te springen. Stel je voor wat je nog meer kan besparen met isolatie.
3. We moeten van Europa
Europa heeft richtlijnen uitgevaardigd om de CO2-uitstoot te reduceren. Als je weet dat gebouwen goed zijn voor 36% van die uitstoot, dan weet je dat het woningpark massaal groener moet worden met bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Het gros van de Vlaamse huizen kan die nog goed gebruiken, vandaar de lange wachtlijsten bij de leveranciers.
4. We moeten van Vlaanderen
Omdat Vlaanderen de zweep van Europa voelt, drukken onze wetgevers op hun beurt strenge regels door. Wie een woning koopt met energiescore E of F, is sinds 1 januari 2023 verplicht om die binnen de vijf jaar te renoveren tot minstens een energiescore D. Doe je dat niet, dan krijg je een boete én blijft de verplichting om te renoveren.
5. We moeten door de asbest
Oost west, asbestattest. Sedert november 2022 is elke verkoper van een huis van vóór 2001 verplicht om een rapport te voorzien waarin staat waar en hoeveel asbest er in de woning zit. Het spul moet er nog niet per se uit, maar tegen 2040 wil Vlaanderen asbestveilig zijn, om nadien asbestvrij te worden. En als je dan toch met de grote kuis begint, kan je maar beter meteen de woning energievriendelijk maken. Zeker omdat we tegen 2050 allemaal op energiescore A moeten zitten.
Reken de renovatie mee
Kortom: er is geen ontsnappen aan. Renoveren zullen we. Wie nu blind investeert in een slecht geïsoleerd huis, is gesjareld. Zowel de verkopers als de kopers beginnen dat te beseffen. Sedert juli 2022 zien we daarom een tweespalt ontstaan: woningen met een energiescore A of B stijgen nog altijd lichtjes in prijs. Bij de energieverslindende panden met een E of F zien we dat de vraag daalt, samen met de prijs. Daarmee komt in 2023 finaal een einde aan de dolle jaren waarin verkopers enkel maar meer en meer vroegen (en kregen) voor hun huis.
Renoveren is duur, zeker omdat de prijs van de bouwmaterialen en de werkuren mee stijgt met de inflatie . Zorg daarom voor een goed renovatieplan. En zorg dat je de premies en subsidies binnenrijft die onze overheid voorziet. Het is een doolhof, maar de bedragen zijn de moeite en bij hypotheek.winkel kennen we de weg.