Home Blogs Nieuwe regering, nieuwe plannen!

Nieuwe regering, nieuwe plannen!

Na 236 dagen onderhandelen hebben we een nieuwe federale regering. De Wever I treedt aan, en daar hoort een regeerakkoord bij van 201 bladzijden. We hebben daar de dingen uitgeplukt die er voor jou toe doen als je wil kopen of verbouwen.

Nog twee puntjes voor we eraan beginnen. Eén: een regeerakkoord moet je zien als een nieuwjaarsbrief. Dat wil zeggen: de ministers moeten de goeie voornemens nog omzetten in wetten. Dan pas zal je weten wat de precieze voorwaarden en termijnen zijn waarop er echt iets verandert. Twee: we hebben het hier enkel over federale maatregelen, op Belgisch niveau dus. Een Vlaamse regering hebben we al langer en die heeft haar eigen lijstje. Voilà, allons-y!

Voor wie wil kopen

Tijd om een lening te zoeken

Wanneer je een compromis tekent, moet je meestal meteen een voorschot van 10% betalen. Maar dat gebeurt op een moment dat je nog geen lening hebt. Daarom staat in een goed compromis altijd een ‘opschortende voorwaarde’: als je het geld niet op tijd vindt, gaat de verkoop niet door. Binnenkort wordt dat verplicht. Verkopers en makelaars zullen zo iedereen een eerlijke kans moeten geven om aan lening te geraken. En als ze er geen vinden, dan is het voorschot niet verloren. Hopelijk zal er ook een redelijke termijn verplicht worden, want om de juiste lening te vinden krijg je best een maand de tijd in plaats van bijvoorbeeld een week.

Je eigen verzekering kiezen

Bankiers willen graag leningen koppelen aan verzekeringen. Als jij je schuldsaldo- en brandverzekering via hen afsluit, krijg je een korting op de rentevoet. Maar is het sop de kool wel waard? Verzekeringen kunnen duizenden euro’s goedkoper zijn op een ander, dus vergelijken loont echt wel de moeite. Hier bestaat al een wet rond (na een derde van de looptijd kan je nu al van verzekeraar switchen zonder invloed op de rente) maar die zal waarschijnlijk strenger worden in het voordeel van de koper.

Spelregels voor geheim bieden

We zagen het al vaak genoeg gebeuren: wanneer veel mensen hopen op hetzelfde huis, begint er een stresserend spelletje van bieden, opbieden en overbieden. Raar genoeg zijn daar wel regels rond bij een openbare verkoop door een notaris, maar niet onder particulieren of makelaars. Sommige verkopers lieten bijvoorbeeld de hoogste drie bieders nóg eens de kans om hun bod te verhogen. Pure stress. De nieuwe regering is van plan om het bieden onder gesloten omslag eerlijker en transparanter te maken. Fingers crossed!

Voor wie wil verbouwen

Sneller hulp bij conflicten

Een verbouwing verloopt vaak anders dan je gedroomd had, maar het wordt pas een nachtmerrie als je in een juridisch conflict geraakt met de aannemer of de architect over de afwerking en de facturen. Vanaf 2026 komt er één Ombudsdienst Bouw waar je hopelijk sneller geholpen zal worden. Die beslissing werd al vroeger genomen, maar de nieuwe regering wil er wat extra vaart achter zetten.

Groene energie

België hinkt achterop als het over de milieudoelstellingen gaat. De regering wil daarom groene energie een boost geven en fossiele brandstoffen een tik. Concreet: wie een milieuvriendelijke warmtepomp plaatst zal nog maar 6% in plaats van 21% btw betalen. Dat was al een tijdelijke maatregel, maar die wordt nu uitgebreid. Met gas- en mazoutketels gebeurt het omgekeerde: wie een nieuw exemplaar laat plaatsen voor een verbouwing gaat van 6% naar 21%.

Nog iets?

En er is meer. Wie een tweede woning bezit, verliest binnenkort de ‘federale interestaftrek’ op de onroerende voorheffing (lees: je betaalt meer belastingen). De bank zal makkelijker toegang krijgen tot het EPC van je huis. Wie in een appartement woont, zal iets vlotter over een laadpaal of zonnepaneel kunnen beslissen. Enzovoort. Hoe dan ook: onze hypotheek.experts weten meer!