Wat gaat de rente doen in 2025? En wat is het beste moment om te kopen?
Gepubliceerd op november 29, 2024
De rente is flink gedaald in 2024. Wie nu leent voor een huis, doet dat dus aan een lager tarief dan vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat de trend zich doorzet in 2025. Voor sommigen is dat een reden om de handrem aan te trekken en een aankoop nog wat uit te stellen. Nochtans zouden ze misschien beter gas geven.
Banken bepalen hun rentevoeten zelf, maar denk maar niet dat ze daar licht overgaan. Ze kijken wat de concurrentie doet, en naar de kapitaalmarkten. Daar zijn hogere machten aan zet, en daarbij vergeleken is elke bank op zich ook maar een kleine speler. In ons geval is de Europese Centrale Bank een spelverdeler, en precies die ECB heeft de basisrente al een paar keer verlaagd.
De Europese sterren staan goed
Dat is vooral goed nieuws voor wie geld wil lenen. Mensen die vorig jaar aan een variabele rentevoet leenden (in jaarlijks herzienbare formule) mogen nu in hun pollekes wrijven. Die rente is op precies één jaar tijd namelijk een vol procent gezakt. Stel dat je toen 250.000 euro leende op 20 jaar, dan betaalde je tot nu toe de 1.440 euro per maand. Voor het volgende jaar zal dat nog maar 1.325 per maand zijn.
Onze hypotheek.experts en de economen zijn het erover eens: in 2025 zal de rente hoogstwaarschijnlijk nog verder zakken. Reken op een daling van ongeveer een halve procent voor wie leent aan een vaste rentevoet, misschien zelfs een vol procent voor wie variabel leent. (Het verschil tussen de twee heeft alweer te maken met die hogere economische machten. Het is onder andere onze staatsschuld die ervoor zorgt dat de vaste rentevoeten bij ons relatief hoger liggen dan de variabele.)
Wat als ik op het punt sta om te kopen?
Wie een droomhuis op het oog heeft, kan twee dingen doen. Ofwel uitstellen tot de vaste rentevoet nog een beetje daalt, ofwel zo snel mogelijk lenen aan een variabele rentevoet. In beide scenario’s zal je winnen, maar in het tweede scenario win je meer. Ten eerste omdat de variabele rente nu al lager ligt, ten tweede omdat ze volgend jaar waarschijnlijk ook nog sterker zal dalen.
We weten het, voor de meeste mensen blijft een variabele rentevoet een lastige, omdat ze nu eenmaal die zekerheid willen van elke maand hetzelfde bedrag (hoeveel geld hen dat uiteindelijk ook kost). Een tussenoplossing is de accordeonformule: je betaalt altijd evenveel, maar toch leen je aan een variabele rentevoet. Het beste van twee werelden, heet dat. Niet alle banken bieden zulke leningen aan, maar wij weten ze wel zitten.
Ik heb al een huis — betaal ik nu teveel?
En wat als je al een tijdje aan het afbetalen bent? Is het dan nuttig om in 2025 je lening te herzien en voor een herfinanciering te gaan? Misschien wel. De vuistregel zegt dat een daling van 1% — vergeleken met toen je begon te lenen — een goed moment is om eens te checken. Let wel: het hangt er vanaf hoe lang je al aan het afbetalen bent en of je bij dezelfde bank wil blijven. Soms is een herfinanciering al nuttig vanaf 0,5% daling, soms ben je zelfs met 2% daling nog altijd het beste af met je huidige lening.
Bij hypotheek.winkel kunnen we dat makkelijk becijferen. Onze aflossingstabel geeft al een goeie indruk. Onze experts zeggen er nog eens bij waar die betere lening eventueel klaarstaat.