Wat verandert er in 2025?
Gepubliceerd op oktober 15, 2024
We hebben een nieuwe Vlaamse regering. En met nieuwe koks in de keuken, komt er ook een nieuw menu. Wat weten we nu al? Waar pakt Vlaanderen mee uit, waar ligt Europa op de loer en vooral: moeten we nu onze aankoop uitstellen of niet?
Eerst een belangrijke voetnoot. We hebben wel al een regering, maar nog geen nieuwe decreten. Dat wil zeggen: de regering-Diependaele heeft de goede voornemens al uitgesproken in het regeerakkoord, maar het is nog afwachten tot de concrete wetteksten alvorens alle puntjes op de i staan.
VOOR WIE WIL KOPEN
- Verlaging registratierechten — Deze maatregel springt het meest in het oog. Vanaf 1 januari 2025 zal je 2% (in plaats van 3%) betalen voor de aankoop van je eerste woning. Het zal waarschijnlijk de datum van de akte zijn die telt, niet die van het compromis. Dat wil zeggen: wie nu koopt, zal al van de belastingverlaging profiteren, want het duurt meestal 3 of 4 maand voor de akte verlijdt.
- Buitenlands vastgoed — Er komt extra controle op buitenlandse bezittingen. Wie al een huis heeft buiten België, heeft geen recht op de financiële voordelen van een eerste woning hier (en zou dus 12% in plaats van 2% registratierechten moeten betalen). De nieuwe Vlaamse regering wil beter samenwerken met internationale overheden om te zien dat niemand nog ontsnapt.
- Leningen en premies — De regering wil meer Vlamingen met een kleiner budget aan een eigen woning helpen via de Vlaamse woonlening, de woonwaarborg, renteloze leningen… Hoe, dat moet nog concreet vorm krijgen.
VOOR WIE WIL VERBOUWEN
- Versoepeling renovatieplicht — De renovatieplicht blijft, maar in plaats van 5 jaar krijg je nu 6 jaar om je huis naar energielabel D te krijgen. Dat is geen groot nieuws. Wat meer opvalt, is dat de doelen voor de toekomst in de ijskast gaan. Vanaf 2028 zal er geen nieuwe verstrenging naar label C komen, of naar label B vanaf 2035. Afwachten wat dat geeft, want Europa wil nog altijd alle huizen op A tegen 2050…
- Kadastraal inkomen — In de voorbije jaren kreeg je 50% korting of zelfs een kwijtschelding van de jaarlijkse belasting op jouw huis (de onroerende voorheffing) als je een ingrijpende energetische verbouwing deed. Dat diende als magneet om mensen aan te zetten om een beter energiepeil te halen. Maar omdat tegenwoordig élke grote verbouwing of nieuwbouw aan die energienormen moet voldoen, schrapt de Vlaamse regering het belastingvoordeel.
- Rentesubsidie — Als je al gekocht hebt en de akte nog ziet verlijden vóór 2025, mis je de verlaagde registratierechten. Maar als je ook verbouwt, dan kan je dat compenseren met de rentesubsidie. Dat maakt jouw renovatie een stuk goedkoper via een extra lening. Deze maatregel houdt op in 2025.
VOOR WIE VERHUURT
Indexering huurprijs — Ook hier een energiemaatregel. Eigenaars die hun slecht geïsoleerde woningen niet renoveren, zullen de huurprijs vanaf 2028 niet meer mogen indexeren.
Wij lezen de krant voor u
Ook rond de mazoutketel, verbouwpremies en btw-tarieven op pakweg zonneboilers verandert er nog een en ander. Je vindt hier veel info online, maar wij houden het mee in de gaten — dat is ook een deel van onze job. Maak een afspraak en we zien hoe jij ervoor staat, nu en in 2025!