Home Blogs Te huur is te duur. En als je nu eens zou kopen?

Te huur is te duur. En als je nu eens zou kopen?

De huurmarkt heeft zelden zo onder druk gestaan als vandaag. De vraag is groter dan het aanbod en daarom swingen de prijzen de pan uit. Maar wanneer is de drempel bereikt? Wordt het op den duur niet slimmer om een huis te kopen?

In de eerste helft van 2024 werden 35% minder huurcontracten afgesloten, meldt makelaarsfederatie CIB. Nochtans is de vraag enorm. Tweeverdieners met een behoorlijk budget moeten soms opboksen tegen tientallen andere koppels om te mogen huren. Komt daar nog eens bij dat het aantal kleine huishoudens stijgt: singles en eenoudergezinnen verhogen de druk op de markt nog meer.

Dat blijft niet zonder gevolgen. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor een rijhuis is in 2023 al gepiekt op 935 euro per maand, en de stijging zet zich nog door. We naderen dus de 1000 euro voor een gemiddelde huurwoning. Voor zo een bedrag als maandlast kunnen de meeste koppels al een behoorlijke lening afsluiten. En het zou inderdaad wel eens die richting kunnen uitgaan.

Goed nieuws voor de klussers

Ten eerste: de prijzen op de koopmarkt blijven redelijk stabiel. Als je rekening houdt met de inflatie, zou je zelfs kunnen zeggen dat ze een beetje dalen. Dat is een zeldzaamheid in ons land. Woningen met een slechte energiescore dalen zelfs nadrukkelijk in prijs. Verkopers weten dat ze niet meer de volle pot kunnen vragen voor een slecht geïsoleerde woning. Goed nieuws voor wie graag de handen uit de mouwen steekt en een verbouwing ziet zitten (met de nodige energiepremies).

Ook dat is een trend in 2024, zegt makelaarsfederatie CIB. Nu de energienormen strenger worden, halen beleggers hun investeringspanden liever van de huurmarkt. Ze bieden ze liever te koop aan dan nog langer te verhuren. De strengere milieunormen baren hen (terecht) zorgen, en ze willen dus liever cashen nu het nog kan.

Nieuwe leenformules verlagen de drempel

Het valt te verwachten dat er ook meer huurders in kopers zullen veranderen. Na de opeenvolgende rentestijgingen in 2022 en 2023 (waardoor lenen voor een huis duurder werd) begint het tij stilaan te keren. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de basisrente al 0,5% laten zakken op een jaar, en doet dat waarschijnlijk nog eens in het najaar van 2024. Dat betekent dat lenen weer iets voordeliger wordt voor ons allemaal.

Bovendien zijn er bepaalde leenformules die vandaag in de lift zitten. Voor veel jonge gezinnen betekenen ze het verschil tussen een NEE en een JA om te kunnen kopen.

  • Accordeonlening: een lening met een variabele rentevoet, maar met de zekerheid van een vaste afbetaling per maand
  • Groeilening of crescendolening: een lening waarbij je minder betaalt tijdens de eerste jaren, om je ademruimte te geven wanneer je die meest nodig hebt
  • Indexlening: vergelijkbaar met de groeilening, je betaalt elk jaar 1% extra maandlast (terwijl je loon gemiddeld met 2% stijgt)
  • Lenen op 30 jaar: Als een lange looptijd betekent dat je je woondroom kan waarmaken, dan is dat toch ook iets waard, nee?

Vaarwel huurder, hallo eigenaar

Nog nooit van deze leningen gehoord? Dat kan, want niet alle banken bieden alle formules aan. Wij kennen ze wel bij hypotheek.winkel. Neem je agenda erbij — een afspraak in je buurt is maar twee kliks verwijderd.