Home Blogs Is jouw aannemer betrouwbaar? En hoeveel voorschot mogen ze vragen?
renovatie

Is jouw aannemer betrouwbaar? En hoeveel voorschot mogen ze vragen?

Bouwfirma’s en aannemers vragen steeds hogere voorschotten… en steeds vaker gaan ze failliet. Die twee gegevens samen zijn weinig geruststellend voor wie gaat bouwen of verbouwen. Wil je vermijden dat jouw droomproject een nachtmerrie wordt? Hieronder een snelcursus ‘slapen op twee oren’.

Tussen januari en mei 2024 gingen in België al meer dan 1.000 firma’s in de bouwsector overkop. Dat is nog meer dan in het vorige recordjaar 2023… Minder dan de helft van de bouwbedrijven werkt met winst, laat staan dat ze investeringen kunnen doen. Genoeg reden voor hen om een steeds hoger voorschot aan hun klanten te vragen.

Voor wie ben je eigenlijk aan het betalen?

Hoeveel voorschot mag een bouwfirma vragen? Zoveel als ze willen, daar zijn geen regels rond. Vaak schommelt het rond de 25% of 30%, maar zelfs voorschotten van 40% of meer zijn vandaag geen uitzondering. De reden die ze daarvoor geven zijn de hoge prijzen van bouwmaterialen. Dat is niet gelogen, die schoten inderdaad de lucht in. Maar jij zou daar niet voor moeten opdraaien nog vóór de werken beginnen.

Een voorschot is een bewijs van jouw engagement. Niet meer en niet minder. Waarom moet jij het bouwmateriaal al (met winstmarge) betalen als er nog niets gekocht is? Vaak is dat voor werken die pas zullen starten over een paar maand of een jaar. Qua timing ben je maar al te vaak de speelbal van een aannemer. Komen ze deze maand? Volgende maand? Je zou niet de eerste zijn die gewoon zit te wachten. En als je geld leende, betaal je ook al vanaf dag één de intresten… Tijd om op je strepen te staan!

Stap 1: kies de juiste aannemer

Natuurlijk is het nuttig om tips te vragen bij kennissen of vrienden. Ook op de website van de bouwsector staan vooral betrouwbare namen. Maar laat het daar niet bij! Je kan daarna zelf checken of het bedrijf geen schulden heeft. Geef het ondernemingsnummer (hetzelfde als het btw-nummer) in op de website voor inhoudingsplicht en klik. Staat er twee keer ‘NEEN’ bij ‘verplicht tot inhouding’? Prima! Ga dan over naar stap 2.

Staat er JA? Dan heeft het bedrijf fiscale of sociale schulden. En geloof het of niet, maar als jij dan met hen gaat werken én ze gaan failliet, dan zal de overheid nog eens bij jou aankloppen voor 15% tot 35% van de factuur. Je leest het goed. Dat komt nog eens bovenop het geld dat je misschien kwijt bent door hun faillissement. De overheid maakt jou mee verantwoordelijk om hun schulden af te betalen. Straf, maar zo is het. Met andere woorden: laat dit bedrijf maar links liggen.

Stap 2: onderhandel je contract

Betrouwbare bouwfirma of aannemer gevonden? Dan nu het voorschot. Zorg dat dat effectief bij een voorschotbedrag blijft van pakweg 10%. Zoiets kan je meteen betalen, net zoals de 10% die je waarschijnlijk voor je huis betaalde toen je de compromis tekende. Daarmee maak je duidelijk dat het menens is. En misschien moet je voor dit bedrag nog niet gaan lenen, wat mooi meegenomen is.

Klaagt de aannemer over de gestegen materiaalprijzen? Geen probleem, laat dan in de overeenkomst opnemen dat je met plezier nog eens een stuk zal betalen op het moment dat de materialen op de werf geleverd zijn. Dan zijn ze namelijk van jou. Dat is toch niet meer dan logisch? En het laatste deel van de som? Dat betaal je nadat de werken voorbij zijn. Simple comme bonjour.

Gouden tips, ook dat is onze winkel

Had je nog nooit van die ‘inhoudingsplicht’ gehoord? Je bent niet de enige. Het zijn valkuilen zoals deze waar we je bij hypotheek.winkel graag over waarschuwen. Maak een afspraak en we begeleiden je gratis bij elke stap van het zoek, koop- en leenproces!