Wederopname hypothecaire lening: dat is extra lenen zonder veel gedoe
Gepubliceerd op november 13, 2023
Een nieuwe keuken, een energiezuinige renovatie, een weekendhuisje: er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je na een paar jaar afbetalen weer wat extra geld kan gebruiken. Nu kan je op zoek gaan naar een nieuwe lening óf je kan een wederopname doen. Stel dat je na 10 jaar 50.000 euro hebt afbetaald, dan leen je dat bedrag gewoon opnieuw.
Om te snappen hoe een wederopname werkt, moet je terug naar de betekenis van ‘hypotheek’. Een hypothecaire lening betekent dat de bank jouw huis als waarborg heeft genomen in ruil voor een smak geld. Dat huis heeft een bepaalde waarde, en die daalt meestal niet. Daartegenover staat dat jij al jaren aan het terugbetalen bent. En toch rust de volledige waarborg nog steeds op het huis. Ter waarde van het afbetaalde stuk kan je dus eigenlijk opnieuw lenen, en dat heet een wederopname.
Hoe werkt zo’n wederopname?
Ben je mee? Zelfs als je niet kan volgen, onthoud dan vooral dit: wie al een redelijk stuk afbetaald heeft, kan het afgeloste geld opnieuw lenen bij de bank zonder langs de notaris te passeren (en zonder diens kosten). Een paar dingen om op te letten:
- Wederopname moet bij dezelfde bank. Ah ja, want het is die kredietgever die jouw huis als waarborg heeft genomen.
- Hoe langer je al afbetaalt, hoe meer je zal kunnen lenen. Maar je zal toch al een paar jaar bezig moeten zijn om van een redelijk bedrag te kunnen spreken, zeker omdat je in het begin vooral interesten afbetaalde die niet meetellen.
- Elk onroerend doel telt. Veel mensen doen een wederopname voor een verbouwing, maar het kan net zo goed een lening voor een tweede verblijf zijn.
- Dit is geen verlenging van je huidige lening, maar een nieuwe deal met de bank. Je sluit dus een nieuw krediet af met een nieuwe looptijd, aparte voorwaarden en de interestvoet van vandaag. Enkel de hypotheek blijft.
- Een hypothecaire inschrijving (jouw huis dat dient als waarborg) geldt altijd voor 30 jaar. De wederopname zal dus ook binnen die termijn afgelost moeten zijn.
Wat kost een wederopname?
De kosten van een wederopname zijn beperkt. Zoals gezegd, de notaris komt in dit verhaal niet voor. Je betaalt dezelfde dossierkosten als bij een gewone lening, en dat is geplafonneerd op 350 euro. Daar moet je het dus al niet voor laten.
Anderzijds: je zal wel meer gaan betalen. Deze nieuwe lening komt bovenop de bestaande, en je zal er ook een tweede maandlast bovenop krijgen. De bank zal opnieuw checken of je inkomen daar wel hoog genoeg voor is. Helemaal vanzelf gaat het dus niet, je dossier passeert opnieuw langs hun kredietcomité.
Altijd multiple choice
Praat je liever eerst met ons dan rechtstreeks met de bank? Doe maar. Want het is niet zeker of een wederopname de beste oplossing is in elk scenario. Soms zal het voordeliger uitkomen om wél bij een andere bank aan te kloppen, om een ‘gewoon’ consumentenkrediet af te sluiten, of of of… Afspraak graag!