Home Blogs Moet ik wachten met kopen tot de rentevoeten weer dalen?

Moet ik wachten met kopen tot de rentevoeten weer dalen?

De eerste ballonnetjes rond dalende rentevoeten worden opgelaten. Aarzelend. In de zomer en het najaar van 2023 zullen ze waarschijnlijk nog wat stijgen, om dan misschien, hopelijk, te gaan dalen in 2024. En dan zou lenen weer goedkoper moeten worden. Het lijkt dan logisch om je woondroom in de ijskast te steken voor een jaartje, nee? Hmm, schijn bedriegt.

Voor de duidelijkheid: de rentevoeten zijn nog niét gedaald. Vergelijk het met een bergetappe in de Tour de France: we zitten nu op twee kilometer van de top en we zijn redelijk zeker dat daarop een afdaling zal volgen. Maar hoe sterk die daling zal zijn, en hoe lang ze zal duren, daar kunnen we geen verkenners op afsturen. Met andere woorden: er zijn veel misschiens aan dit verhaal.

Maar laat ons nu uitgaan van het scenario dat het in de loop van 2024 effectief afkoelt op de rentemarkt. Als je wacht tot dan, bespaar je inderdaad makkelijk 20.000 euro op de totaalprijs van je huis, over de volledige looptijd van je lening. Dat moet je afwegen tegen deze drie argumenten:

1. De rente zal niet plots naar beneden duiken

In het voorbije jaar heeft de Europese Centrale Bank de basisrente opgetrokken om de inflatie te bestrijden. Dat had een impact op hypothecaire leningen (die werden duurder) maar ook op de spaarboekjes (die renderen stilaan meer). Dat gaat nooit om grote sprongen. Kijk maar naar die spaarboekjes: als jouw bank de rente intussen met één percent heeft doen stijgen, mag je al van geluk spreken.

Hetzelfde geldt voor hypothecaire leningen op lange termijn: die gaan nooit ineens met een vol procent naar beneden duiken. Met andere woorden: hoe lang wil jij wachten? Tot de tweede helft van 2024? Tot 2025?

rentebarometer

2. De huizenprijzen zullen dan weer stijgen

Bij hypotheek.winkel zien we het al jaren: als de rente daalt, dan stijgen de huizenprijzen. Het zijn nu eenmaal communicerende vaten. In de voorbije jaren betaalden mensen makkelijk meer dan de vraagprijs. Ze konden zich dat permitteren, want lenen was toch goedkoop. Vandaag is dat anders: verkopers die te veel vragen — en zeker als het gaat om slecht geïsoleerde woningen — krijgen hun huis niet aan de straatstenen verkocht.

Als jij wil wachten tot 2024, reken dan maar dat ook de vraagprijs weer omhoog gaat. De drie spelers bij de aankoop van een woning, dat zijn de bank, de verkoper en de koper. En als er ergens geld moet opgehaald worden, dan zal het altijd bij de koper zijn. Ofwel aan de kant van de lening, ofwel aan de kant van de aankoopprijs. Dat is een spijtige boodschap, maar wel de realiteit.

3. Dit is het moment om te lenen aan een variabele rentevoet

Wie leent aan een variabele rentevoet, kan jaarlijks de rente laten herzien. Als je inderdaad gelooft dat de rente zal dalen, waarom kies je dan niet voor deze formule? Het voelt misschien bizar, omdat de rente vandaag zo hoog staat, maar volgend jaar zal je dan wel degelijk in je pollekes kunnen wrijven. Weinig Vlamingen doen het, maar het is een redelijke safe bet.

Niet overtuigd? Laat ons dan specifiek voor jou eens een simulatie maken. We gaan dan uit van de huidige situatie en vergelijken die met pakweg een daling van 0,5%. En dat wegen we dan af tegen de argumenten hierboven. Dat doen we gratis!

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Hoeveel betaal ik maandelijks af?

Reeds ingevuld!

Hoeveel kost mijn woonproject in totaal?

Reeds ingevuld!

Haalbaarheid van je project berekenen

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen