Betaal ik nu btw of registratierechten bij een nieuwbouw?
Allebei… meestal… tenzij. Het is niet zo eenvoudig, maar we gaan ons best doen om het allemaal kort samen te vatten. En we houden daarbij rekening met de nieuwe percentages die gelden vanaf 1 januari 2022.
Om te beginnen moet je een onderscheid maken tussen de bouwgrond en de bakstenen. Op de grond betaal je normaal gezien 12% registratierechten (aan Vlaanderen), op de constructie betaal je meestal 21% btw (aan de staat). Dat geldt trouwens ook als je een nieuw appartement koopt. Je betaalt dan registratierechten op ‘jouw’ stukje van de gedeelde bouwgrond. Over de percentages hebben we het zometeen, maar het is belangrijk om te weten dat er één uitzondering is op de uitgesplitste regeling.
De verkoper draagt meestal twee petjes
Meestal zijn het twee verschillende partijen die de grond en de nieuwbouwconstructie verkopen. Het kunnen allebei vennootschappen waarin dezelfde mensen zitten, gewoon met een ander petje op. Dan nog worden ze als verschillende partijen beschouwd. De ene partij zal BTW op de facturen zetten voor de constructie. De andere partij verkoopt de bouwgrond, en daarop zijn registratierechten verschuldigd.
Maar nu komt de maar: als de twee partijen wél dezelfde zijn (dus de firma die de constructie zet is dezelfde als de firma die de bouwgrond bezit), dan betaal je op alles btw. Is dat goed nieuws? Neen, want je betaalt dan op de grond 21% btw in plaats van die 12% registratierechten en dat scheelt toch een pak. Jij hebt er als koper dus alle baat bij, bij de twee verschillende petjes.
Registratierechten zijn niet altijd 12%, btw is niet altijd 21%
Hoeveel bedragen de registratierechten op de bouwgrond? 12% sinds 2022, wat toch maar even het vierdubbele is van de aankoop van een bestaande woning waar 3% geldt. Je zal meer moeten betalen aan registratierechten bij een nieuwbouw. De btw die je op de constructie betaalt, die staat meestal op 21%, zoals op alles wat je koopt in de supermarkt.
Een heel aparte regeling bestaat voor zeer oude huizen. Ga je voor de aankoop van een gebouw dat je sloopt om er daarna een nieuwbouw op te zetten, dan betaal je 6% registratierechten op het oude gebouw (een verlaging die ingaat vanaf 2022). En voor de nieuwbouwconstructie betaal je ook maar 6% btw. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Voldoe je daar niet aan, dan kan je nog terugvallen op de sloop- en heropbouwpremie van het Vlaams gewest, ter waarde van 10.000 euro. Ook hier zijn er voorwaarden, maar dat zijn andere. (Help!)
Kan ik een expert spreken?
Het begon duidelijk, maar het eindigde met ingewikkelde voorwaarden. Het spijt ons, maar zo is het. Het voordeel aan onze hypotheek.experts is wel dat ze die ook in mensentaal kunnen vertalen. Maak gerust een afspraak in je buurt.
In 10 stappen naar je nieuwbouw
Niets is gratis, wanneer je aan een huis begint. Behalve dit e-book (en onze hypothecaire raad).
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.