Lenen van je ouders? Dit zijn de opties
Dat dat geld kost, een huis kopen, dat had je intussen allicht wel uitgevogeld. Je kunt uiteraard bij de bank lenen, maar als je de kas extra wil spijzen, is het misschien geen slecht idee om in je beste zondagskostuum op mama en papa af te stappen. Zowat 20% van de kopers wordt gesponsord door hun ouders, dus waarom jij niet?
Twee opties om het netjes aan te pakken, zonder geruzie achteraf.
Optie A: De bankgift
Hoe meer geld je zelf kunt inbrengen, hoe beter voor de voorwaarden van je woningkrediet. Bij een bankgift schrijven je ouders gewoon centen over op je rekening, al kan het ook cash (opletten met dat geld in de matras, he!). Het goeie nieuws is dat je zo schenkingsrechten omzeilt. En als je ouders drie jaar na die overschrijving nog leven (inch’allah), dan hoef je zelfs geen successierechten te betalen.
Optie B: De persoonlijke lening
Je kunt natuurlijk ook gewoon bij mams en paps gaan lenen: de kans bestaat zelfs dat ze jou geen rente aanrekenen. Je kunt zo’n lening later trouwens nog omzetten in een schenking. Een aangetekende brief volstaat als officieel bewijs en jij hoeft je schuld niet meer verder af te betalen. Dank u, mama en papa! Zorg dan op zijn minst wel dat je op tijd en stond met een taartje aan hun deur verschijnt.
Gift of lening, zet alles op papier
In beide gevallen: zet alles op papier en vergeet niet duidelijk met broers en zussen te communiceren over wat je krijgt. Dat bespaart je een hoop herrie achteraf. Je kunt een schenkingsakte laten registreren bij de notaris. Denk daarbij ook aan moeilijke vragen: wanneer moet de lening terugbetaald zijn? Wat als een van de ouders overlijdt? Wordt er met een vast bedrag per maand gewerkt?
Mogelijk fiscaal voordeel voor ouders of familie
Nog een goed argument nodig om je ouders te overtuigen? Poets je schoenen op en vertel hen dat een lening aan jou voor hen fiscaal voordelig is. Of toch als je aan het renoveren slaat. Want wie geld leent aan familie die gaat verbouwen, krijgt acht jaar lang 2,5% belastingsvoordeel van Vadertje Staat.
What’s the catch? De woning die je koopt dient gecategoriseerd te staan als ‘krotwoning’. Ideaal voor wie niet bang is van wat sloopwerk, dus.
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.