Als alleenstaande de bank overtuigen om jou een lening te geven
Je bent single en je wil wat: een huis kopen, bijvoorbeeld. Want je hebt een baksteen in je maag en investeren in vastgoed blijft een slimme zet. Maareuh, je bent een beetje bezorgd. Want lukt dat wel een huis kopen als single en al die kosten alleen dragen? En zal de bank je wel een lening willen geven? We loodsen je door de valkuilen en geven je de beste argumenten om je bank te overtuigen.
Misschien heb je nog altijd niet de ware gevonden, of misschien ben je gewoon heel erg rock-’n-roll en vind je zo’n liederlijk leven wel plezant. Wat er ook van zij: je bent dan wel single, maar je staat zeker niet alleen. Het aantal alleenstaanden in ons land gaat de laatste jaren in stijgende lijn: één op de drie Belgen doet het in zijn uppie. Bij hypotheek.winkel is dat aandeel alleenstaanden dat we helpen aan een hypothecaire lening ondertussen zelf al 38%. Het klassieke gezin is al lang niet meer de hoeksteen van onze samenleving.
Maar wat betekent dat als je een huis wil kopen in je eentje?
Toegegeven, het is financieel wat lastiger als single dan als koppel: je betaalt natuurlijk alles alleen. De meeste singles kopen dan ook pas een huis als ze de veertig al voorbij zijn, terwijl koppels er halverwege de dertig al aan beginnen. Dat is alvast goed nieuws voor jou, want het betekent dat het allesbehalve onmogelijk is. Meer nog: singles vragen steeds vaker een hypothecaire lening aan. Dus waarom jij niet?
Waarom kopen als alleenstaande?
Kopen is in veel gevallen een goed idee. Bekijk het zo: als je huurt, betaal je zo’n 600 euro per maand aan je huisbaas. Als single kun je die huur niet delen met je partner, tenzij je voor co-housing kiest. Geen zin om andermans sokken op te rapen? Dan is een eigen plek toch echt wel het overwegen waard.
Voordeel? Je bachelor pand hoeft helemaal geen vier slaapkamers, twee badkamers en tuin met carport te hebben. Als single kun je compact leven, en dat reflecteert zich in het bedrag dat je uitgeeft aan je eigen hoopje bakstenen. Lekker praktisch, en je hoeft niet eens het gras te maaien. Bovendien is een appartement of studio de perfecte instapwoning: wil je later naar wat groters schakelen, dan kun je je appartement gewoon verhuren.
Je kan ook slim zijn wat de locatie betreft. Het stadscentrum is altijd duur, maar hoe verder je daar vandaan gaat, hoe meer je een koopje kunt doen. Je kunt ook voor een beetje van elk kiezen door in de stadsrand te gaan wonen: alle voordelen van een levendig centrum in de buurt, minus de hoge vastgoedprijzen. En het spreekt voor zich dat de bedragen anders liggen in Brussel centrum dan in pakweg Moerbeke.
Ja, het kan lastig zijn voor alleenstaanden
De beste argumenten voor jouw lening
Als je naar de bank stapt, doe je er goed aan om met een sterk verhaal voor de dag te komen. Drie argumenten waar de bank oren naar zal hebben:
- Laat zien dat je betrouwbaar bent en financieel sterk in je schoenen staat. Loonbrieven zijn een must, maar een aanbeveling van je baas kan ook wonderen doen.
- Als je dat hebt, pak dan uit met je spaargeld. Hoe meer eigen inbreng je hebt, hoe groter de kans dat de bank je een lening uitschrijft.
- Je hebt misschien geen partner, maar dat wil niet zeggen dat je niet met een andere partij in zee kunt. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders of een goede vriend om borg te staan.
Je stok achter de deur: de sociale lening
Is het toch niet gelukt bij de bank? Dan kun je nog altijd bij de overheid aankloppen voor een sociale lening. Het Vlaams Woningsfonds geeft sociale leningen uit aan gunstige tarieven, tot 100% van de aankoopprijs van de woning. We zoeken met plezier voor jou uit of je aan de voorwaarden voldoet en vullen zelfs al het papierwerk voor jou in.
Kosten drukken als alleenstaande
En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?
Verruim je kennis rond de hypothecaire lening
Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Ebook 'In 12 stappen naar je huis'
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.